Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Mol TVK BorsodChem: ki kit vesz meg

Folytatódó olajár-emelkedés és dollárerősödés, a tőzsdéken pedig ereszkedő árfolyamok jellemezték az elmúlt hét tőkepiaci eseményeit. Amerikában újra emelkedésnek indult a 30 éves államkötvény hozama, 2,3 százalékkal magasabb hozamon lehetett pénzt befektetni, mint egy héttel ezelőtt. Ennek nem örültek a részvénypiacok, a Nasdaq stagnálása mellett a Dow Jones 4,4, az S&P 500 2,3 százalékkal ereszkedett lejjebb. Ennél meredekebben, Frankfurtban 5,7, Párizsban 5 százalékkal zártak alacsonyabban az indexek előző heti záróértéküknél. Követte a nemzetközi trendet a felfüggesztések miatt csonka BUX index is, 8103 pontos záróértéke 4,5 százalékos csökkenést mutat.

A hazai részvénypiaci szereplők kapacitásának jelentős részét kötötték le a vegyipari hármas - a Mol, a TVK és a BorsodChem (BC) - felfüggesztésének indokával foglalkozó találgatások, pletykák. A számos elterjedt verzió közül legvalószínűbbnek az látszik, hogy a TVK-ban 20 százalékos részesedéssel rendelkező Mol megvenné a közel 30 százalékos részesedéssel rendelkező BC-től TVK-pakettjét, illetőleg annak egy részét. Az ügylet finanszírozásával kapcsolatban felmerült akár egy tőkeemelés lehetősége is, mivel a Mol a Slovnaftban való részesedés megvásárlásával együtt már igen jelentős hitelállománnyal rendelkezne. Amennyiben a Mol 33 százalék feletti részesedést szerezne a TVK-ban, köteles lenne felvásárlási ajánlatot tenni a részvények legalább 50 százalékának erejéig az elmúlt 90 tőzsdenapon kialakult átlagáron, amely 3900 forint körül van. A Milford tiltakozását fejezte ki a tervezett tranzakcióval szemben, és kilátásba helyezte az ügylet jogi úton való megtámadását. A cég nem titkolta, hogy növelni kívánja részesedését a magyar vegyipari szektorban, ami viszont úgy látszik, egyik hazai cégnek sem igazán áll érdekében. A kereskedés csak a jövő héten folytatódik, a papírok hétfői záróárai: Mol 5000, TVK 3645, BorsodChem 7280 forint.
A felfüggesztések miatt megcsappant papírok közül a Matáv-papírokra volt a legélénkebb kereskedés, mégpedig erőteljes, 7,4 százalékos gyengülés mellett. Az eladói oldalon jelentős külföldi befektetők álltak, az áresés oka többek között, hogy a Morgan Stanley a fejlődő piacok részarányát 7-ről 6 százalékra csökkentette portfóliójában. A legnagyobb esést, közel 13 százalékot a profit warningot megjelentető Pannonplast könyvelhette el. A cég a profit várható csökkenését a nyersanyagárak drasztikus emelkedésével indokolta. Tíz százalékkal lett olcsóbb a Richter részvénye, 8,6 százalékkal pedig az OTP papírja, így a két részvényt közel azonos áron, 14 ezer 400 és 14 ezer 600 forint körül kereskedték a csütörtöki záráskor. A kis papírok közül a gépipari szektor tudott némi pozitívumot felmutatni, a Rába közel 1, az új gyár építését bejelentő NABI 0,4 százalékkal drágult.