Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bűnösnek megszavazva

Ellenzéki képviselők szerint azért akarják a Fidesz egyes képviselői „lezárni” az olajügyeket, mert olyan személyek neve is felmerült, akik a két legnagyobb kormánypárt olajügyekkel való esetleges kapcsolatát sejtetik. Ha megszűnne az Olajbizottság, megszűnne a bizottság által nyújtott nyilvánosság is, így a kínos ügyeket a politikai élet perifériáján lehetne tartani.

Az Olajbizottság munkájának november végi lezárását javasolták a koalíciós pártok az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén. A bizottság kormánypárti képviselői támogatták és részben módosították az Olajbizottság fideszes képviselői által benyújtott indítványt, amely a Németh- és a Horn-kormányt nevezi meg az olajügyek felelősének, míg az Antall- és a Boross-kormányt felmenti. Mint ismeretes, a Fidesz-képviselők kiegészített indítványának tárgyalásakor az MSZP képviselői kivonultak az alkotmányügyi bizottság üléséről, mert a bizottság eredeti napirendje nem tartalmazta a kiegészített indítvány megtárgyalását, ám a testület - érvelésük szerint - házszabályellenesen mégis megvitatta azt.
Balogh László, az Olajbizottság MDF-es tagja szerint, ha az MSZP nem hívja össze a rendkívüli parlamenti ülésnapot, és nem készít egy határozati javaslatot, akkor most nem lehetett volna az ellenzék által nehezményezett módosító indítványt benyújtani. Juhász Ferenc, az Olajbizottság MSZP-s alelnöke szerint viszont a rendkívüli parlamenti ülés összehívásával a szocialista párt nem a minél hamarabbi lezárást, hanem a teljes intézményrendszer megmozgatását sürgette az érdemi előrehaladás érdekében. Juhász szerint az olajbizottság a vizsgálódás során egy olyan ponthoz jutott, amely kellemetlen lehet a Fidesznek, és ezért akarja az olajügyek vizsgálatát lezárni.
„Egy társadalmat vág orrba a Fidesz azzal, hogy nem hagyja, hogy az igazi bűnösöket megtaláljuk, megkeressük. Egy társadalmat csap be azzal, hogy azt a látszatot kelti, mintha akarná, egyébként meg arra használja fel az ügyet, hogy a politikai ellenfeleit pocskondiázza ezzel”- mondta a Heteknek Juhász Ferenc.
Kóródi Mária, az Olajbizottság SZDSZ-es tagja visszásnak tartja azt, hogy az Alkotmányügyi Bizottság az olajügyeket vizsgáló bizottság fölött átnyúlva nevezi meg a felelősöket, anélkül, hogy megállapításait az olajügyeket vizsgáló bizottság eredményei alátámasztanák. A képviselőnő ezt az eljárást prekoncepciózusnak tartja, az indítvány esetleges elfogadása ezek után már feleslegessé teszi az olajbizottság munkáját, hiszen már megvan a végeredmény, nincs értelme tovább vizsgálódni.
Az ellenzéki képviselők azt sem tartják véletlennek, hogy a Fidesz épp most akarja lezárni az olajügyek vizsgálatát, amikor két kormánypárti személy került az olajügyek vizsgálódásainak látószögébe: Homoki János kisgazda képviselő, a HM politikai államtitkára, valamint Tóth Béla, a sajtóban Fidesz-közelinek nevezett vállalkozó. A tv2 információi szerint Homoki János még 1997-ben került a rendőrség látókörébe, miután a kisgazda képviselő találkozott az olajügy egyik főszereplőjével, Csikós Józseffel, az Energol Rt. vezérigazgatójával. A találkozó után Homoki interpellált Csikós szabadon bocsátása érdekében, és Kuncze Gábort, akkori belügyminisztert okolta a vezérigazgató betegségéért. Csikós József előzetes letartózatását három nappal a kisgazda miniszterek és államtitkárok hivatalba lépése után szüntette meg az ügyészség. Torgyán József kisgazda pártelnök megvédte Homoki Jánost, akit becsületes és tisztességes képviselőnek tart. Torgyán szerint nem arról van szó, hogy a képviselő érintett-e az olajügyekben, hanem arról, hogy indokolt volt-e vagy sem interpellációja a letartóztatott férfi ügyében.
„Aki nem akarja, hogy felolvassák a névsorban, az legjobb, hogyha maga olvassa a névsort, erről is ez jut az ember eszébe. Írnak egy jelentést, hogy ők ne kerüljenek bele, pedig találunk olyan embereket, akik bekerülhetnének ebbe a jelentésbe. Ilyen többek között Tóth Béla, akinek az ügyei már nyilvánosságra kerültek, és biztos, hogy vele szemben adócsalás miatt milliárdos nagyságrendben folyik eljárás az olajügyekkel összefüggésben”- mondta Kóródi Mária.