Vissza a tartalomjegyzékhez

Földvári Katalin
Kistérségi menedzserek nagy pénzért

Tolna megyében több településen úgy érzik, hogy felülről aparatcsikokat ültettek a testületük nyakára. A napokban kezdték meg ugyanis munkájukat a Miniszterelnöki Hivatal által kinevezett kistérségi menedzserek, akik több helyütt képzett szakembereket váltottak fel - ötszörös fizetésért, szakirányú képzettség nélkül.

Sokszor érte Magyarországot az a vád - belső kritika -, hogy vétkesen Budapest-központú. A vonattal közlekedők például arra panaszkodnak, hogy egyik közeli településtől egy másik közeli településig a távoli Budapesten keresztül vezet az út. Az uniós norma alapján a területfejlesztés egyik fő alapelve éppen a decentralizáció: a rendelkezésre álló összeg hasznosítása - Budapest megkerülésével - a kistérségek saját hatáskörébe kerül. Bár az EU-szabványok általában jóindulatú közönyt váltanak ki a lakosságból, az 1996-ban hatályba lépett területfejlesztési törvényt éppen ezért örömmel fogadták országszerte. Új szakma jött létre: területfejlesztési menedzserek képzése indult meg. A rendszer közmegelégedésre működött, hiszen a helyiek általában hitelesebben tudják felmérni a helyi igényeket: kellő anyagi forrással, szakértelemmel és némi egészséges lokálpatriotizmussal fejlődéshez lehet segíteni egy-egy térséget. Az uniós elv azonban megdőlni látszik a 2000 elején hatályba lépett rendelettel. Ennek értelmében az eddig többé-kevésbé sikeresen tevékenykedő szakembereket, akiknek képzése időbe és pénzbe került, most újak váltják fel.
A Miniszterelnöki Hivatal előbb pályázatot hirdetett, amelyre a már aktív szakemberek is jelentkezhettek, majd végül ezt visszavonva saját elképzelései szerint nevezte ki a kistérségi menedzsereket. Az egyik területfejlesztési mérnök telefonon érdeklődött a Hivatalnál, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy szüksége lesz a kistérségi társulás elnökének, valamint a helyi Fidesznek az ajánlására. Csak az előbbivel rendelkezett, így nem kerülhetett pozícióba. Tamásiban egy földrajztanár, Dombóváron egy mobiltelefon-kereskedő, Pakson a körzet fideszes országgyűlési képviselőjének barátja, a gerjeni polgármester nyert „helyezést”. „Ők lettek a Fidesz kinyújtott csápjai, akiken keresztül elérnek a legkisebb településekre is” - kommentált az egyik helybéli szakember.
A Miniszterelnöki Hivatal költségvetéséből 500 millió forintot különítettek el a kistérségek új feltételeinek megteremtésére, melynek keretében az általa menedzsernek kinevezett személyek képzését is biztosítja. Sok eddig tevékenykedő kistérségi menedzser a miskolci, a pécsi közgazdasági egyetemek, illetve a győri gazdasági főiskola regionális politikai és gazdasági tanszékein részesült posztgraduális képzésben - ezen túlmenően bírták a helyiek bizalmát, ami komoly humán erőforrást jelent ebben a szakmában is. A bizalmatlanságot egyrészt az biztosítja a „felülről” érkezőknek, hogy nem feltétlenül rendelkeznek a hely menedzseléséhez szükséges helyismerettel, másrészről ehhez az immár publikussá vált fizetés mértéke is hozzájárul. Az általánosnak mondható bruttó 70-80 ezres menedzser havibér helyett bruttó 230-250 ezer lesz a fizetésük, miközben fenntarthatják egyéb munkaviszonyukat is, szemben a korábbi teljes munkaidőben dolgozó menedzserekkel. (Vidéki polgármesterek fizetése legjobb esetben is 120-150 ezer között mozog.) Az új szakemberek fent említett hiányosságai miatt nem is tudni még, hogy pontosan miért is kapják majd ezt a jelentősnek mondható összeget.
Az egyik polgármester egyenesen úgy fogalmazott: szerinte a Fidesz embereket keres a választási kampányához. A Tolna megyei Pálfán háborog a polgármester: „Egy fideszes országgyűlési képviselő ne tegyen ide a nyakunkra olyan embert, akiről nem kérte ki a társulás véleményét. Ez a kollégák súlyos megsértése a mi térségünkben.” Balogh László elmondása alapján valószínű, hogy joggal. A térség területfejlesztési menedzsere több tíz-, sőt százmillió forinthoz segítette a térséget pályázatokon keresztül. Amikor jött a felkérés, a társulat javasolta volna önéletrajzzal, programmal, de még a nemleges válaszról sem értesítették őket hivatalosan. „Tudja, hogy tudtuk meg az információt? Az az illető szólt, akit kineveztek. Hát ilyen - elnézést a vulgáris kifejezésért - »pofátlanság« még a rendszerváltás óta nem történt! Ezt csak egyetlen módon lehet magyarázni: a Fidesz embereket keresett a választási kampányának az előkészítésére. Ha igaz, hogy a kistérségi társulások vezetőinek kell a kistérséggel való együttműködést igazolni, akkor én ezt nem vagyok hajlandó megtenni” - fogalmaz a helyi vezető, állítása szerint még finoman.
Koppánné dr. Kertész Margit Tolna megyei kisgazda országgyűlési képviselőt kérdeztük, kívánja-e kommentálni az általa képviselt térségben fellelhető polémiákat a kinevezésekkel kapcsolatban.
„Ha szabad, akkor nem - hangzott a képviselőnő válasza. - Én nagyon jól együtt tudok működni ellenzékkel és kormánypárttal is, és nagyon nem szeretnék most ebben a dologban bármiféle kellemetlenséget. Valóban volt itt jelentkező, de nem láttam, hogy kit jelöltek. Nem vettem részt ebben a folyamatban, ezért nem tudom, hogyan működött. Mindenhova nem tudok odaérni” - tette még hozzá.