Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Mindig vitatkozós párt voltunk

Interjú Horn Gyulával, a Szövetség az Európai Magyarországért (SZEM) elnökével, volt miniszterelnökkel


Horn Gyula a Pilvaxban. „Nagyon sok embert félemlítenek meg”    Fotó: Somorjai

- Az európai integráció kapcsán az elmúlt napokban több fórumon is kiemelte, hogy az úgynevezett „alap” szabadságjogok területén negatív tendenciákat lát Magyarországon, miközben a csatlakozás szempontjából ezen jogok megléte nagyon fontos. Mit értett ez alatt?
- A mintaként szolgáló polgári demokráciákban - Európában és azon kívül is - ez a legelső szempont, amit vizsgálnak. Például, hogy miként működnek a demokratikus intézmények, milyen a viszony a parlament és az ellenzék között, illetve, hogy biztosítva vannak-e a parlament kormány feletti ellenőrzésének a feltételei. A legutóbbi, Magyarországról készített országjelentésben elmarasztalják a magyar kormányt amiatt, hogy rátelepszik a közszolgálati médiára. Magyarország politikai elitjének tudnia kell, hogy az Európai Unióban hihetetlen érzékenyen reagálnak minden ilyen jelenségre, mert ha valahol nagy előrehaladás történt Európában, akkor pontosan ezeken a területeken. Hazánkban viszont zavarokat látok például abban, hogy a kormány igyekszik maga alá gyűrni az ügyészséget, ahogy beavatkozik különböző független intézmények belügyeibe, illetve, ahogy kormányzati oldalról fenyegető megnyilatkozások hangoznak el a bírói függetlenséggel szemben. Szerintem nem a hatalommal való élés, hanem a hatalommal való visszaélés folyik Magyarországon. Fidesz-célokra használnak fel állami intézményeket, költségvetési eszközöket. A legjobb példa erre az elmúlt két év értékelése, amit a minap adott ki a Miniszterelnöki Hivatal, s amely egy az egyben a Fidesz választási propagandacéljait szolgálja. Ráadásul mindezt közpénzekből fizetik.
- A héten találkozott Helmut Kohl úrral, s a híradások szerint többek között az integrációról beszélgettek. Említette neki ezeket a problémákat?
- Helmut Kohl úrtól azt kértem, hogy ismertesse beszélgető partnereinek a demokrácia, a jogállamiság, a szabadságjogok érvényesítésének németországi tapasztalatait, valamint azt, hogy Németországban miként működött együtt a kormány és az ellenzék; hogyan tudtak megállapodni nagy, kulcsfontosságú ügyekben, s hogyan maradtak ellenfelek s nem ellenségek egymás számára.
- Olyan címek jelennek meg a mozgalom kapcsán, mint: Lendületben Horn Gyula, Skálázik az egyik MSZP-s tenor. Sorra hívják a különböző tévéműsorokba, publicisták újra témát találtak, heves polémia indult az interneten is a SZEM-ről. Minek tulajdonítja, hogy ennyire reflektorfénybe került ezzel a mozgalommal?
- Úgy látom, hogy a kormányzati politika miatt a parlamenti munka gyakorlatilag kimerült, az „állami politikát” jobb belátásra bírni csak társadalmi nyomással lehet. Ezért egy sikeres civil mozgalom nagy hatású tud lenni. Ez azzal is összefügg, hogy Magyarországon nagyon sok ember fél, ugyanis sok embert próbálnak megfélemlíteni politikai szintről. Ezek az emberek sorra keresnek meg bennünket, leveleket kapunk, szeretnének kilépni ebből a mostani, helyben topogásból. Egyértelműen tapasztaljuk, hogy bizalmi válság alakult ki a társadalom és a politikai szereplők között. A SZEM ezeket a problémákat megpróbálja úgy megfogalmazni és az európai „stílust” úgy képviselni, hogy pozitív politikai elmozdulás történjék ezen a területen.
- Egyes újságírók szerint Ön az MSZP belső ellenzékét szervezi, és ezzel a szervezettel éppen a közelgő kongresszusra hozott létre egy taktikai fegyvert. Az MSZP soraiból is érték kritikák a SZEM-et…
- Ezeket az állításokat én is hallottam már. Minden hasonló dologgal kapcsolatban felmerül ilyesmi, részben féltékenykedés miatt, részben a meg nem értés miatt. Pedig a SZEM nem pártszervezet, ezért például a csatlakozási lapon nem is kérdezzük, hogy ki milyen pártállású vagy foglalkozású. Ezek bennünket nem érdekelnek. Minket egy dolog foglalkoztat, hogy azok csatlakozzanak hozzánk, akik Európában gondolkodnak, és az európaiság szellemében kívánnak cselekedni. Hogy ellenszelünk van? Hát persze! Nem tudok ebben az országban olyan jó ügyről, amit ne támadnának.
Az MSZP-ről pedig tudni kell, hogy mindig vitatkozós párt volt, ráadásul - és szerencsére - színes személyiségekből áll, ezért természetesnek veszem, ha akár a párton belül is elhangoznak - bármi kapcsán - ellenvélemények. Örülök annak, hogy az MSZP nem olyan, mint a Fidesz, hiszen ez utóbbiban gyakorlatilag parancsuralom van.
Azonban idővel az MSZP-ben le kell zárni a felesleges vitákat, mert a választásokon már egységesen kell felvennünk a versenyt az ellenféllel. Ez azért fontos, mert az ellenfél nem ellenfélnek, hanem ellenségnek tekint mindenkit, aki nincs vele; osztogat, fenyeget, megfélemlít, embereket egzisztenciálisan megzsarol. Ezekről elképesztő példákat hallottam.


Sem tiltva, sem szabályozva

Chikán Attila - az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere -, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem rektora nem engedélyezte a Szövetség az Európai Magyarországért rendezvényét az intézmény falai között. Horn Gyula elnök - aki beszélt emiatt telefonon Chikánnal - elmondása szerint a rektor nem tartotta kívánatosnak, hogy kormányt bíráló rendezvénynek az iskola helyt adjon. Chikán Attila a Heteknek nem kívánta a tiltás melletti érveit elmondani. Lapunk érdeklődésére egyébként kiderült, hogy a felsőoktatási intézmények és a politika kapcsolata igen érdekes, ugyanis általában semmilyen intézményben sincs szabályozva, hogy egységes tarifáért kibérelhetik-e az intézmény valamelyik helyiségét pártok vagy párt-, illetve politikai eszmekörhöz közelinek tartott szervezetek. Fésüs László a Debreceni Egyetem rektorának titkárságáról lapunk kérdésére nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy vendégül látnák-e a SZEM-et az egyetem falain belül. Sipos Béla, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese hasonlóan elzárkózott a kérdésünk elől. Dr. Koloszár József, a Soproni Egyetem rektora elmondta, az egyetemen belül van egy olyan megállapodás, miszerint pártpolitikai rendezvényeknek nem adnak helyet. Ez egy olyan rektori utasítás, amely hosszú évek óta így működik náluk, mondta a rektor. Hozzátette: Természetesen lehetnek különleges esetek, de ő még nem került ilyen döntés elé. A Szegedi Egyetem politológia tanszékének helyettes vezetője sajátos álláspontja miatt zárkózott el a válaszadástól. (Hetek)