Vissza a tartalomjegyzékhez


Cápamentes versenyek

Egy csapat, elektromos cápariasztóval felszerelt búvár fog vízre szállni az olimpiai triatlonosokkal együtt a Sydney-öbölben. A hat búvárnak sokkal inkább a nemzetközi médiában elhangzott, megalapozatlan cápa-rémtörténetek, mintsem valós veszély miatt kell víz alatti robogóra szállni.


Egy „cápariasztó” búvár    Fotó: Reuters

„A versenyzőknek nagyobb az esélyük, hogy villám csap beléjük, vagy megszúrja őket egy méh, mint hogy cápa harapja meg őket - nyilatkozta David Hansen, a versenyszám menedzsere. - De nem szeretnénk, ha egyetlen versenyző is nyugtalanul merülne vízbe.” A búvárok az úszó triatlonosokat 2 méterrel alattuk fogják víz alatti járműveiken kísérni, a cápaelhárító szerkezettel felszerelve, melyet a levegőtartályaikra, illetve bokájukra erősítenek majd.
A szerkezet, melyet Dél-Afrikában találtak fel, alacsony frekvenciájú sugarakkal riasztja el a cápákat hét méteres körzeten belül. „A vízben ez elég erőteljes elektromos sokkot jelent, de kétlem, hogy termetes cápákat kellene vele elriasztani” - mondta a búvárok vezetője, Nick Martin.
Hansen állítása szerint a búvárok enyhe bizsergést érezhetnek, a versenyzők viszont egyáltalán semmit. Az olimpiai női triatlon versenyszámára szeptember 16-án, a férfiakéra 17-én kerül majd sor.
A triatlon - mely először olimpiai érmes versenyszám - ezen szakaszának veszélyes volta akkor került szóba, amikor a Sydney-öbölben egy csónak evezőjét megdézsmálta egy cápa még márciusban.
Hansen szerint a Man’O’ War Jettytől induló, a Sydney Operaház mellett elhaladó, Farm Cove-nál véget érő 1500 méteres táv sehol sincs a marinói incidens színhelyétől, így a várható cápatámadás valószínűsége gyakorlatilag nullával egyenlő. (Reuters)