Vissza a tartalomjegyzékhez


I love meló

Egy tudományos tanulmány szerint az Egyesült Államokban közel egy évtizede tartó gazdasági virágzás az állampolgárok kitolódott munkaidejének tudható be. Vajon az USA kizárólag a munka színterévé vált volna? Itt a pihenés szóba sem jöhet?
Az amerikai családok napjainkban tapasztalható jóléte nem csupán a bérek emelkedésének köszönhető, hanem annak is, hogy több családtag dolgozik - különösen igaz ez a színes bőrű, valamint a Dél-Amerikából áttelepült családok körében. A Gazdaságpolitikai Intézet (EPI) által készített tanulmány feltárta, hogy egy átlagos középosztálybeli család jövedelme 9,2 százalékkal emelkedett az infláció után az 1989 és 1998 közötti időszakban. Azonban 6,8 százalékkal több időt töltenek el munkával, hogy ezt a megnövekedett jövedelmet megszerezzék. A feleségek megemelt keresete nélkül a családok jövedelme jelentősen alacsonyabb lenne - összegzik a tanulmány készítői. Az EPI-tanulmány arra is rámutat, hogy a középosztálybeli színes bőrű családok átlagosan 9,4 százalékkal több órát dolgoznak hetente, mint fehér társaik. Ez a jövedelem minden szintjére érvényes - mondja Larry Mishel közgazdász. „Amerikában a színes bőrű embereknek többet kell dolgozniuk ahhoz, hogy fenntarthassák magukat” - teszi hozzá. A legtöbbet a dél-amerikai származású lakosok dolgoznak. A tanulmány szerint ők heti öt órával többet töltenek munkával, mint nem színesbőrű társaik.
Martin Regalia, az amerikai Kereskedelmi Kamara vezető közgazdásza szerint a munkaidő megnövekedése az emberek önkéntes választásából fakad, mivel, ha több pénzt keresnek, könnyebben tudnak boldogulni. „A taposómalomba nem belekényszerítenek bennünket, hanem éppen mi magunk vagyunk azok, akik mindezt létrehozzuk és működtetjük” - teszi hozzá Regalia. - Meglehetősen nagy a különbség aközött, hogy mi vállaljuk a robotot azért, hogy holnap jó dolgunk legyen, vagy pedig bele vagyunk kényszerítve a robotolásba azért, hogy túl tudjuk élni a mát.” Richard L. Trumka, az AFL-CIO gazdasági vezetője úgy véli, hogy az amerikai emberek több időt szeretnének családjuknak szentelni. „Gyakran hallom dolgozó amerikaiaktól, hogy többet és keményebben dolgoznak. Emellett sok családnak külső segítségre lenne szüksége a munka és az otthon elvárásai közötti egyensúly megteremtéséhez” - mondja Alexis Herman munkaügyi titkár.
Az EPI-tanulmányból az is kiderül, hogy az átlagos órabérek is növekedtek 1995 és 1999 között. Végül azt is megtudhatjuk, hogy a nyomorban élő amerikai gyerekek száma jelentősen csökkent, ám az 1979-es év adataihoz képest még mindig nagy arányt mutat. (AP)