Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Vissza a forráshoz

A zenei világban a feldolgozás szó nem cseng túl pozitívan. Ennek oka igen egyszerű: egy teljesen új album hallgatásánál a vásárló valóban újdonságot kap - szövegben, zenében, dallamvilágban -, míg a feldolgozásokat tartalmazó lemez olyan, mint egy másodszorra felmelegített leves. Változatlan tartalom, kissé megváltozott ízek. Sok múlik hát a szakácson.

A brit Re:source 2000 című CD jó szakács kezenyomát és ízlésvilágát tükrözi.
Ennek az albumnak a létrejöttét, születésének okát a szövegeket tartalmazó füzet mondja el: „Időről időre szerte az országban az egyház vezetői felteszik a kérdést: hogyan lehetne az ifjúságot megtartani?” A készítők - Matt Wanstall és Zarc Porter - a választ a maguk részéről ezzel a válogatással adták meg. Mert a Re:source 2000 nemcsak feldolgozás, hanem egyben válogatás is.
A módszer egyszerre tűnik könynyűnek és rázósnak. A készítők ugyanis néhány jól ismert pünkösdi-karizmatikus istentiszteleti dalt a manapság olyannyira népszerű dance és techno dallamokkal láttak el. A vállalkozás innentől igazán érdekes: lehetséges-e „szent” szövegeket profánabb alapokra helyezni?
A 16 dalt meghallgatva nyugodtan állítható, hogy igen, lehetséges.
Wanstall és Porter nem estek abba a hibába, hogy túlerőltetnék a zenét a szöveg rovására; ugyanakkor a zenei világ hitelesnek tűnik. Rendkívül színes az album stílusvilága: az egyszerű dance-től kezdve (I’m Learning To Love You) a technón át (I Fall Down) a drum&bass (The Spirit Of the Lord) érintésével funkys (More Love, More Power), sőt a soulos hangzású számokig (Say It Loud) sokféle dallammal és ritmussal találkozunk. Első hallásra tényleg meghökkentő a mondanivaló és a zene ilyetén párosítása, de ha az ember túllép kezdeti csodálkozásán, nagyon szórakoztatónak találja majd.
Hogy ez a CD az Egyesült Királyságban elegendő lesz-e a fiatalság megtartására az Egyházban, az persze nem mondható meg. Az USA-ban mindenesetre már régebb óta adnak ki hasonló albumokat Nitro Praise sorozatcímen.
Re:source 2000 - áll a sötét-narancssárga borítón. Ez a cím egy szójáték: elsőre „vissza a forráshoz” értelemben olvasható, a source önmagában forrást, a resource pedig erőforrást, menedéket, de kikapcsolódást is jelent. Ez utóbbi duplán is igaz, hiszen egy ének nélküli CD is található az eredeti mellett, gondolván azokra, akik nemcsak a fürdőszoba magányában szeretnék hallatni hangjukat, hanem jól felépített zenei alapok kíséretében is.