Vissza a tartalomjegyzékhez


Pávanézőben Nyíregyházán

A szakma becsülete… Milyen jó érzés, amikor bemégy egy üzletbe, s a tulajdonos a szívén viseli, milyennek találod a portékáját, izgatottan figyeli a reakcióidat, s mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban érezd magad nála. Ismerős? Manapság nemigen találni ilyet, de ha mégis, akkor az ember szíve földerül, és nem akaródzik kimenni anélkül, hogy valamit ne vásárolt volna. Mert hát olyan jó érzés, amikor emberszámba vesznek, s jó szívvel adnak: ilyenkor nemcsak az áru minőségével becsülnek meg, hanem legeslegfőképp a figyelmességükkel.

S ezzel helyben is lennénk. Pontosabban Nyíregyházán, egy hangulatos kisvendéglőben, a Pávában. Látszatra alföldi kis parasztház, belül két helyiséggel, úgy kilenc asztallal és egy kis kerthelyiséggel. No meg egy olyan tulajdonossal, aki azzal az ötlettel nyitotta meg annak idején a vendéglőjét, hogy legyen végre egy olyan hely, ahol ismeretlenek a mikróban melegített többnapos készételek, a mesterséges adalékanyagok, ahol a szakács egyetlen adag levesért is odaáll íziben a tűzhelyhez, egyszóval ahol igazi gasztro-manufaktúra működik. Úgy mint otthon; s a várakozási idő legfeljebb 20 perc. Az étlap kínálata sem más vendéglőkből ismerős, sokkal inkább a generációk óta lassan feledésbe merülő, otthonról hozott ízek dominálnak benne: a rendkívül változatos hús- és zöldségételek, házias sütemények mellett éppúgy megtaláljuk a puliszkákat, dödöllét, krumplilángost, mint az eredeti tirpák ételt, a lapcsánkát, magyarabbul tócsnit. Azaz a gyomorkímélőbb „női” és a férfiszívet melengető kiadósabb fogások egyaránt tányérra kerülnek. A konyhába be lehet menni közreműködni, beszélgetni, ráadásul az egyéni kívánalmaknak megfelelő étket is elkészítik. Mikor harmadszorra tértem be hozzájuk, már emlékeztek, melyik volt a kedvenc asztalom, s kérés nélkül rögvest oda terítettek nekem, méghozzá feltűnően tiszta asztalneművel.
Ha valaki otthoni főztökre vágyik és barátságos, nem tolakodó felszolgálókra, akkor feltétlenül térjen be egy jó középáras nyíregyházi vendéglőbe, a Honvéd u. 3. alatt. Tel.: (42)461-383 (Cs. Z.)