Vissza a tartalomjegyzékhez


A húszéveseké a világ

Flushing Meadowsban a fiatalok taroltak a US Open egyéni küzdelmeiben. Mind a női, mind a férfi egyesben új nevek kerültek fel a trófeákra.


A papa táncol Venus nagy napján    Fotó: Reuters

A nőknél amerikai házi döntőre került sor Venus Williams (az elődöntőben a világelső Hingist győzte le) és Lindsay Davenport között. A 20. életévében járó Venus változatos csatában, mindkét szettben hátrányból fordítva győzött, elégtételt véve húga, Serena legyőzőjén. Serena tavalyi győzelme után idén is a Williams-családból került ki a győztes. Venus már 26 mérkőzés óta nem talál legyőzőre, és Wimbledon után újra megverte - ráadásul egymás után - a világranglista első két helyezettjét. „A ranglistán csak harmadik vagyok, de a világ legjobbjának érzem magam. Arra törekszem, hogy ezt ne csak én, hanem mindenki így lássa” - mondta a gyöngyhajú lány. Ha így folytatja, akkor nem kétséges, hogy rövid időn belül a WTA-lista az ő nevével fog kezdődni.
A férfiaknál az elődöntőkben sima meccsek voltak. Marat Szafin Todd Martin, Pete Sampras pedig Lleyton Hewitt ellen győzött. A fináléban is egyoldalú játékot láthatott a közönség, azonban a várakozással ellentétben ezt nem a rutinos Sampras, hanem a 20 éves első Grand Slam döntőjét vívó orosz mutatta be. Szafin a torna első hetében nem volt meggyőző - a veterán Pozzi, valamint Grosjean ellen is csak öt szettben jutott tovább -, de második heti teljesítménye mindenkit kielégített. Talán Samprast is, aki a rövid mérkőzés után adott nyilatkozatában elismerően nyilatkozott a friss bajnok teljesítményéről: „Ma sokkal jobb volt, megérdemelten nyert. Övé a jövő, persze csak akkor, ha képes lemondani olyan dolgokról, amelyek eddig nagyon fontosak voltak számára.” Hogy értsük mire gondolt az amerikai, íme Szafin egyik nyilatkozata: „Kezemben a US Open trófea, zsebemben a 800 ezer dollár. A legnagyobb gondom az, hogy időben hazaérjek, ahol barátaimmal csapunk egy őrült bulit.” Hogy Szafin állócsillag lesz-e, az a jövő zenéje, de talán érdemes lenne megfogadnia Sampras tanácsát. (H. P.)