Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Kiűzetés Efezoszból

A török hatóságok megtiltották több száz külföldi homoszexuálisnak, hogy felkeresse az Égei-tenger partján fekvő Efezosz antik város romjait. A közeli Kusadasi üdülőhelyen a bevásárlónegyedbe való belépést tagadták meg „melegek” egy másik csoportjától.

Az AP hírügynökség jelentése szerint több mint 800 amerikai és nyugat-európai homoszexuális turista érkezett az Olympic Voyager nevű kirándulóhajón a török riviérára, hogy megtekintse az ókori világ egyik legjelentősebb kultikus központja helyén található romvárost, amely a térségben üdülő turisták egyik legkedveltebb célpontja. A népes csoportot szállító buszokat azonban a rendőrség feltartóztatta és visszafordulásra kényszerítette. Egy ugyanerről a hajóról származó másik, 100 fős homoszexuális csoportnak Kusadasi fürdőhelyen tiltották meg, hogy sétát tegyen a város üzleti negyedében.
A rendőrség a török belügyminisztérium egy körlevelére hivatkozott, amely a „társadalmi értékekre nézve fenyegetésnek” minősítette a homoszexuális turisták jelenlétét. A minisztériumi utasítás még a nyár elejéről származik, amikor egy isztambuli meleg utazási iroda interneten az edirnei olajbirkózó-versenyek megtekintésére invitálta a homoszexuálisokat a világ minden tájáról.
A botrány miatt Kusadasi város polgármestere bocsánatot kért a homoszexuális látogatóktól. Az AP jelentése szerint az amerikai nagykövetség felszólította a török hatóságokat, hogy engedélyezzék az amerikai turistáknak a kívánt látnivalók megtekintését. Ennek nyomán az ankarai belügyminisztérium, amely egyébként tagadja az állítólagos körlevél létét, utasította az isztambuli rendőrséget, hogy engedélyezze a városban a szabad mozgást a kirándulóhajó „meleg” utasai számára.
A görög Leszbosz szigetén - ahonnan a női homoszexuálisok ma használatos nevüket kölcsönözték - a hatóságok szintén visszafordítottak egy 100 főből álló leszbikus csoportot, amely Nagy-Britanniából érkezett volna. Efezoszban „a homoszexuális szerelem paradicsomának” titulált Aerolian Village Hotel működése miatt a helyi polgármester a bírósághoz fordult. Polydoros Abatzis szerint azért kellene betiltani egy ilyen szálloda működését, mert az „rothasztja a sziget erkölcsét”.