Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Megtalálták az özönvíz nyomait

A Titanic felfedezője a héten újabb szenzációval szolgált: a Fekete-tenger mélyén a Robert D. Ballard által vezetett kutatócsoport többek között olyan emberi kéz által készített szerkezetek nyomára bukkant, amelyek drámai bizonyítékot szolgáltathatnak arra, hogy mintegy 7500 évvel ezelőtt valóban megtörtént a Biblia által is leírt özönvíz.

„Minden képzeletünket felülmúlja”-nyilatkozta a kedden talált lelet kapcsán a Fekete-tengeri kutatásokkal foglalkozó expedíció vezetője, Robert D. Ballard, aki kutatócsoportjával tavaly év végén a Fekete-tenger 168 méteres mélységében egy ősi partvonalra bukkant, ami azt bizonyította, hogy a térséget valamikor árvíz borította el.
A keresés további eredményeként Ballard csapata jelenleg mintegy 92 méteres mélységben egy körülbelül 12 méter hosszú és 4 méter széles négyszögletes építményre bukkant, amely „egy jól méretezett csűrhöz hasonlít”. Ezen kívül számos olyan tárgyat - például régi faágakat, fadarabokat, csiszolt köveket, egy kőből készült vésőt és más kőeszközöket - találtak, amelyek szintén arra engednek következtetni, hogy a terület valaha emberi lakóhelyül szolgált. „Most már tudjuk, hogy emberek éltek ezen a területen, amikor az az esemény (az özönvíz) megtörtént, mivel emberi településre utaló nyomokat találtunk” - nyilatkozta Ballard, aki először 1985-ben vált híressé a Titanic roncsainak megtalálásával. Azzal kapcsolatban, hogy vajon a most talált leletek bizonyíthatják-e a bibliai özönvíz megtörténését, Ballard így fogalmazott: „Folyamatosan vizsgáljuk, hogy igaz-e ez az elmélet, és mindeddig nem találtunk benne semmi hibát”. „A Bibliát elfogadó tudósok számára a mostani felfedezések nagyszerű igazolást jelentenek” - jegyezte meg a kutatási eredmények kapcsán Hershel Shanks, a Bibliai Archeológiai Szemle című lap szerkesztője.
A Pennsylvaniai Egyetem archeológusa, Fredrik Hiebert szerint „ez olyan fontosságú felfedezés, amely nyomán újra kell majd írni a történelemkönyveknek az Európa, Ázsia és a Közel-Kelet találkozásán elhelyezkedő területről szóló fejezeteit”, hiszen, mint mondotta, „ez az első konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Fekete-tenger partja lakott terület volt az özönvíz előtti időkben”.
A tavalyi felfedezéseket követően a Columbia Egyetem két geológusa, William Ryan és Walter Pittman „Noé özönvize” címmel könyvet jelentetett meg, melyben azt állítják, hogy a Fekete-tenger 7500 ezer évvel ezelőtt alakult ki, amikor a megolvadó gleccserek miatt a Mediterrán-tenger vízszintje olyannyira megemelkedett, hogy a Niagara-vízesés vízhozamának kétszázszorosával törte át a Boszporusz természetes védőgátjait. Az ezt követő kataklizmikus események során a Mediterrán-tenger vize a Fekete-tenger medencéjébe áramlott és a súlyosabb sós víz az édesvízi tó aljára süllyedt. Állításaik szerint ez az áradás két év alatt zajlott le, s számos lakott területet öntött el: emberek ezrei vesztették életüket, és számtalan növény-, illetve állatfaj pusztult el.
Ballard kutatásai azt is bizonyítják, hogy a Fekete-tenger vizében 7500 évvel ezelőttig édesvízi kagylók éltek, amiket aztán mintegy hatszáz évvel később tengeri fajok váltottak fel. „Ez azt bizonyítja, hogy 7000 évvel ezelőtt az édesvízi tó életében egy hirtelen és drámai fordulat következett be. Azt is tudjuk, hogy az árvíz következtében óriási területek kerültek víz alá.”
A régészeket már régóta foglalkoztatja a Fekete-tenger, amelynek vize 150 méteres mélységtől oxigénmentes. Az oxigén hiányában olyan tárgyak, amelyek más vizekben elkorhadtak volna, itt teljes épségben maradhattak meg.
Fredrik Hiebert most már csak arra vár, hogy olyan, a tenger által konzervált emberi maradványok is előkerüljenek, amelyek segítségével egy DNS-vizsgálat elvégzését követően meg lehet állapítani, kik is éltek valójában ezen a területen.