Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Botrányos kézfogások

Fura mesterség a politika, különösen, amikor egy választási hadjárat a célegyenesbe ér. Az Egyesült Államokban szeptember első hétfője a Munka Ünnepe, a helyiek nyelvén Labor Day. Ez a nap jelzi a nyár végét, elnökválasztások idején pedig a kampány végső szakaszát: a jelöltek ekkor már a legvégsőkre is hajlandók.

Pontosan ez történt az elmúlt héten, amikor Clinton elnök az ENSZ-ben kezet fogott Fidel Castro kubai államfővel. Több sem kellett Rick Lazio New York republikánus párti szenátorjelöltjének ahhoz, hogy azonnali hatállyal elítélje a Fehér Ház lakójának lépését, mondván: „Én nem ráztam volna kezet Fidel Castróval. Azt hiszem, helytelen üzenetet küldünk, amikor összeölelkezünk akár Arafat feleségével, akár Fidel Castróval.” Utalt pedig ezzel arra, hogy nem is olyan régen Hillary Clinton karjaiba zárta Suha asszonyt, Arafat palesztin vezető feleségét, miután a hölgy Izrael-ellenes kijelentést tett. Lett erre nagy lótás-futás, fogak csikorgatása Hillary Clinton táborában, hiszen valahogyan ellensúlyozni kellett Lazio pillanatnyi helyzeti előnyét.
A válasz nem váratott sokáig magára. A Fehér Ház nyilvánosságra hozott egy fényképet, amely 1998-ban készült egy hivatalos közel-keleti látogatás alkalmával. A képen történetesen Lazio ráz kezet Arafattal.
A republikánus jelölt kifejtette: az ő kézfogása Arafattal és Hillary Clinton ölelkezése a palesztin vezető feleségével nem hasonlítható össze. „Az nem volt csók, sem ölelés, sőt felhívás sem egy palesztin állam létrehozására.” A New York-i képviselő szóvivője tovább fűzte ezt a gondolatmenetet, mondván: „Nagy a különbség egy felületes diplomáciai kézfogás és az összecsókolózás közt egy olyan asszonnyal, aki percekkel korábban azzal vádolta Izraelt, hogy csecsemőket gázosított el.” A megkérdezettek 89 százalékát nem zavarja Lazio kézfogása a palesztin vezetővel. Ezzel szemben 12 százalék úgy nyilatkozott, hogy minden valószínűség szerint Clinton asszony ellen szavaz, mivel a Fehér Ház nyilvánosságra hozta az 1998-ban készült Arafat-Lazio fényképet.