Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Készülnek a globalizmus ellenfelei

A cseh hatóságok komoly biztonsági lépésekkel készülnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank jövő héten Prágában megrendezésre kerülő csúcstalálkozójára. A jövő hétfőn kezdődő és kilenc napon át tartó konferenciasorozatot a Daily Telegraph információi szerint lehet, hogy több tízezer radikális antiglobalista tiltakozása zavarja majd meg. A cseh főváros történelmi központját csaknem katonai táborrá változtatták a belügyi szervek, amelyek hasonló mértékű mozgósítást az 1968-as prágai tavasz óta nem rendeltek el.


15 ezer főt befogadó „sátorvárost” építenek a prágai Strahov stadionban. Készülnek a tiltakozók fogadására    Fotó: Reuters

A Nemzetközi Valutaalap megbeszélésének idejére 11 ezer rendőrt és 5 ezer katonát készenlétbe helyező cseh hatóságok azt tanácsolják az érintett környékek lakóinak, hogy ne csatlakozzanak az egész Európából özönlő tiltakozókhoz. Az IMF-találkozó ideje alatt több környékbeli oktatási intézmény bezárja kapuit, az otthon maradóknak pedig tanácsolják, hogy vegyenek magukhoz megfelelő mennyiségű élelmet az elkövetkezendő hétre. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kormányai állampolgáraiknak nem javasolják a Csehországba utazást a jövő héten.
Az Európa egyik építészeti gyöngyszemének számító Prága a maga 300 barokk palotájával és kanyargós utcáival rendkívül nehéz terepet jelent rendőrségi szempontból. Nemzetközi megfigyelők attól is tartanak, hogy a cseh rendőri erők nincsenek eléggé felkészülve egy nagyméretű tiltakozó megmozdulás helyes kezelésére. A cseh belügyi szervek vezető Scotland Yard- és FBI-tisztviselők tanácsait is kikérték, mivel a múltban kisebb megmozdulások is káoszt okoztak a városban, melyekkel szemben a rendfenntartók tétlenül álltak, vagy éppen túlreagáltak. A cseh rendőri szervek mindenesetre most szigorú fellépést ígérnek a tiltakozók ellen, ami rendőrkutyák vagy akár vízágyú bevetését is lehetővé teszi. Az idegenrendészet máris számos olyan külföldi állampolgártól tagadta meg a beutazást, akiknek csomagjai között az IMF-et bíráló plakátokat, zászlókat, illetve gumibotokat találtak. A nemzetközi pénzintézet tanácskozására katonai teherautók, páncélautók és helikopterek is vigyáznak majd; a 12 ezer küldött lakhelyéül szolgáló területet pedig teljesen lezárják egy hétre.
Az antiglobalista csoportok aktivistái Prágában szintén hetek óta készülődnek a nagyméretű demonstrációra, amelynek csúcspontját szeptember 23-ára időzítenék. Az anarchisták több tucat internetes honlapot is szenteltek az S23 jeligéjű akciónak, melynek során - terveik szerint - eltorlaszolnák az IMF-ülésre érkezők útját a konferenciák helyszínéhez. Prágai aktivisták szállást és mobiltelefonokat biztosítanak a demonstrációra érkezőknek. Stanislav Gross cseh belügyminiszter szerint a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni. „Remélem, hogy az egyetlen minket ért kritika csak annyi lesz, hogy a készenlétre túl nagy hangsúlyt fektettünk előzetesen” - mondta a belügyminiszter a brit lapnak.
Gross nyilatkozata, úgy tűnik, nem zavarja az elégedetlenkedő aktivistákat. Prága anarchista bárjaiban az utóbbi hetekben a fő téma az IMF-csúcs és a demonstráció - állítja a brit lap kiküldött tudósítója. A tiltakozó akciókat elsősorban lelkes külföldi aktivisták irányítják. Az egyik szervező, Martin Shaw 35 éves londoni villanyszerelő, az utóbbi hónapot Prágában töltötte, hogy külföldi és helyi aktivisták számára szálláslehetőségeket és elsősegélynyújtó tanfolyamokat szervezzen. Csoportja - állítása szerint - elítéli az erőszak alkalmazását, „de lehet, hogy jönnek olyanok is, akik ezt másképp gondolják.”