Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Fehéredőben a gazdaság

A pénzügyi tárca szerint az elmúlt két évben 30 százalékról 20 százalékra csökkent a feketegazdaság aránya, és javult a közteherviselés. A tanulmány ugyanakkor megjegyzi, hogy a minisztérium nem rendelkezik pontos kimutatással, hanem a különböző hivatalok munkája alapján vonta le a következtetéseit.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a feketegazdaság viszszaszorításában kulcsszerepet játszik a közterhek csökkentése, a tartós munkanélküliség mérséklése és a törvényi szabályozás egyszerűsítése. A gazdaság fehérítésében a PM tanulmánya kiemelt szerepet tulajdonít az adóhivatal Bűnügyi Igazgatóságának: tavaly kétezer esetben indított nyomozást, és 700 ügyet adott át az ügyészségnek, az esetek többsége csődbűntett, valamint adó- és tb-csalás volt. A tapasztalok szerint visszaszorulóban van a fiktív számlázások és az áfa-csalások aránya.
Hatékonynak bizonyult a tb-járulékok behajtása is, ami elismerten neuralgikus terület volt éveken keresztül. A PM szerint a hatékonyabbá vált ellenőrzés annak tudható be, hogy az APEH szedi be a járulékot. Az adóból származó bevételek 32 százalékkal nőttek, elsősorban néhány rendkívüli és nagy összegű ellenőrzésnek és behajtásnak köszönhetően. A tárca szerint a 40 ezer forintos minimálbér révén tovább szűkülnek a lehetőségek az adóelkerülés bevett formájára, amikor a vállalkozók minimálbérre jelentik be a dolgozókat.
A jövedéki törvény hatása egyértelmű, a Vám- és Pénzügyőrség nyomozó jogköre kibővült, titkosszolgálati eszközöket is alkalmaznak. A vám- és borkommandó a bor- és a cigarettahamisítás viszszaszorítását tűzte ki célul.
A tanulmány elismeri, hogy amíg az autólopás csökkenőben van, a kábítószer egyre kevésbé kerüli el hazánkat, sőt mára tranzitország helyett célországgá váltunk. Az úgynevezett balkáni útvonalon működő vámhivatalok speciális kutatócsoportokkal szerelkeztek fel, az első félévben 460 kiló heroint foglaltak le.