Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Szocpol-mizéria

A kedvezményes lakáshitel és a lakásépítési kedvezmény (szocpol) felvehető összege elérheti akár a 10 millió forintot is családonként, ami elvileg minden gyermeket nevelő család számára elérhető. Ez az érem tetszetős oldala, a „mézesmadzag”. A szocpol eltörléséről, illetve átalakításáról keringő hírek az építkezni kívánó gyermekes családokat arra ösztönzik, ha tehetik, minél előbb indítsák el támogatási kérelmüket.


Sikeres honfoglalás    Fotó: MTI

A hiteligénylés valójában sokkal több energiát és időt kíván, mint amennyit az újságokban megjelent számos népszerűsítő cikk olvastán rászánna az építkező polgár. Ezt a dzsungelharcot szeretnénk néhány gyakorlati tanáccsal megkönnyíteni. Először is tekintsük át, hogy hol lehet, illetve hol érdemes igényelni
a kedvezményes lakáshitelt.
A Földhitel és Jelzálogbank (FHB) finanszírozásában a Takarékszövetkezet, az Intereurópa Bank és a CIB Bank kínálják a hiteleket, az OTP és a Postabank saját forrásból finanszíroz. Az OTP kezelési költséggel 8 százalékért, a Postabank 7,75 százalékért, míg az FHB 6,7 százalékért folyósít hitelt. A hitelek havi törlesztő részlete nem haladhatja meg az igénylő havi nettó fizetésének 33 százalékát. Ebből a feltételből már ki is derül, hogy csak igazolt jövedelemmel rendelkezők vehetik igénybe a hitelkonstrukciót. A legjobb helyzetben a relatíve magas jövedelemmel (nettó 100 ezer felett) rendelkező alkalmazottak vannak, a vállalkozóknak egyébként igazolniuk kell, hogy nincs semmilyen tartozásuk állami szervek felé. Ha a házastárs nem rendelkezik munkaviszonnyal (például gyesen van), akkor nem lehet adóstárs sem, ezért az igénylőnek még két kezes beszerzéséről is gondoskodnia kell. A szocpol ma már csak a meglévő gyermekek után vehető fel (első gyermek után 200 ezer forint, a második és harmadik után 1-1 millió, e felett gyermekenként 200 ezer forint).
Most lássuk milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy egyáltalán elindíthassuk a hitelkérelmet, hely hiányában csak a lényegesebbeket tárgyaljuk. A legfontosabb, hogy olyan tulajdoni lappal rendelkezzen az igénylő, ahol már bejegyzett tulajdonosként szerepel (a széljegy nem elég!). A legtöbben már itt elvéreznének, hiszen köztudott, hogy a Földhivatal legalább fél évig elbíbelődik azzal, hogy valakit tulajdonosként bejegyezzen. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium közbenjárására lehet kérni sürgősségi bejegyzést a Földhivatalnál a hitelkérelemre való hivatkozással, így jó esetben egy hét alatt megtörténik a bejegyzés. A munkahelyi jövedelemigazolások az igénylőtől és a házastárstól, illetve a kezesektől is szükségesek. Kell továbbá az igénylő nevére szóló jogerős építési engedély és tervdokumentáció, valamint az állandó lakcím szerinti jegyző igazolása a gyermekek számáról és az állandó lakhelyről. Szerencsés esetben a jegyzői nyilatkozat egy nap alatt is beszerezhető az önkormányzatnál, de bizony a jogszabály szerint akár egy hónapig is eltarthat a kiállítása.
Tudni kell, hogy a szocpol csak akkor vehető fel, ha az érintett nem rendelkezik saját tulajdonú lakással (az öröklés nem számít), ezért igazolni kell az előző, saját tulajdonú ingatlan eladását is (adásvételi szerződés).
A lista a különböző pénzintézetektől függően még bővíthető. A legrugalmasabb ügyintézés az OTP-nél zajlik, nyilván nem véletlen, hogy a legtöbb igénylés eddig hozzájuk futott be, annak ellenére, hogy a kamatok itt a legmagasabbak. A Postabank a bürokrácia csúcsa, csaknem kétszerannyi papírt kér, mint az OTP. A hitelkérelmet csak akkor lehet indítani, ha az építkezés már folyamatban van, ugyanis az önerőt (minimum 30 százalékot) bizonyítani kell. Az ikerházat vagy társasházat építőknek végképp nem érdemes a Postabankhoz fordulni, ugyanis ennél a pénzintézetnél a lakhatási engedély megszerzéséig az egész épületre terhelik a jelzálogot, szemben az FHB-vel vagy OTP-vel, akik csak az igénylő tulajdoni részére.
Ha csodával határos módon sikerült minden papírt beszerezni, és a hiteligénylés elindult, „már csak” egy-másfél hónapig kell várni, hogy pozitív elbírálás esetén az első részletként utalt szocpol- és áfa-visszatérítés (maximum 400 ezer forint) összegéhez hozzájusson az építtető. Közben elvileg ingyen folytatja az építkezést, és hitelben vásárol anyagokat, hiszen az önerőt már felhasználta. Az építőanyagokat áfás számlával kell igazolni. Be kell kalkulálni azt, hogy az utolsó részletet akkor kapják kézhez, amikor már a lakhatási engedély is megvan.