Vissza a tartalomjegyzékhez


Zöld út a Meixnernek

Nem okozott alkotmányos visszásságot a Meixner iskola alapítványi működésbe adásával kapcsolatos önkormányzati eljárás - állapította meg Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Mint ismeretes, a XV. kerületi önkormányzat képviselőtestülete korábban hozzájárult az önkormányzat és a Meixner Alapítvány között létrejött közoktatási szerződés megkötéséhez. Ennek során az önkormányzat úgy adta az alapítvány működtetésébe az iskolát, hogy garanciát vállalt az oktatás költségeinek további finanszírozására. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője felülvizsgálati jogkörben megvizsgálta a határozatot, és azt megsemmisítette, majd hiánypótlásra és új eljárásra szólította fel az önkormányzat jegyzőjét.
Az országgyűlési biztos megállapította, hogy a közigazgatási hivatal vezetőjének a felügyeleti és a törvényességi ellenőrzési hatáskörében hozott döntései egymásnak ellentmondóak, eljárása pedig az állampolgároknak a művelődéshez való alkotmányos jogát veszélyezteti.
Az ombudsman felkérte a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjét: a törvényes eljárás érdekében kifejtett tevékenységével ne akadályozza, hanem segítse az érintettek alkotmányos jogainak érvényesülését.
Ugyanakkor felhívta a XV. kerületi önkormányzat illetékeseinek figyelmét arra, hogy a vizsgált ügyben is tapasztalható heves összeütközések körültekintőbb és még alaposabb tájékoztatással nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna. (MTI)