Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Nem kell a mocsári búvárbajnokság

A briteknek elegük van abból, hogy különcöknek nevezzék őket, összegezhető a legrosszabb angol rendezvényeket vizsgáló felmérés eredménye. Ahogy egy szakértő nyilatkozta, egyáltalán nem csodálkozik, hogy az angolok szégyenkeznek, amikor ennyire degenerálódik a közösségi játékok színvonala. Egy utazásszervező cég honlapja a lateescapes.com szerint a briteket zavarba ejti az a vélekedés róluk, miszerint nevetséges hagyományaik vannak. Az emberek elfáradtak abban, hogy félcédulásnak nevezzék őket. Ezzel magyarázható, hogy kiugróan magas számban inkább külföldön keresnek kikapcsolódást a szigetország lakói. A tíz legrosszabb angol hétvégi program közül az első helyen a mocsári búvárbajnokság, második helyen a Cheshire-ben rendezett világ legbájosabb kukacainak bajnoksága, míg a harmadik helyet a glouchesteri sajtgörgető verseny szerezte meg. A tíz legrosszabb esemény közé tartozott még a Bristolban megrendezett világ repülő halainak bajnoksága, a Northamptonshire-i a világ vadgesztenyéinek bajnoksága, valamint a Worcesterben megrendezett háromnapos mesemondó bajnokság. (Reuters)


Höő, légballonbajnokok

Világcsúcsot döntve landolt kedden reggel hazai földön két francia léghajós, aki Kanadából indulva hőlégballonon szelte át az eget az Atlanti-óceán fölött, az eddigi leghosszabb idővel. Laurent Lajoye és Christophe Houver ötezer kilométert hagytak maguk mögött, s 148 óra után értek földet reggel az észak-francia partoknál fekvő Bayeux melletti Saonban. Ők az első franciák, akik vállalkoztak a veszélyes légi kalandra. Előttük 1992-ben egy spanyol csapat vágott neki a távnak, ők azonban csak 128 órát tudtak fent maradni. A két francia súlyos megpróbáltatásokat élt át a hosszú út alatt, dupla borítású, héliummal és meleg levegővel töltött törékeny járművükről tucatszám verték le a minduntalan képződött jégcsapokat. Az elindulásra magára is több mint három hetet vártak, mert az időjárás nem ígérkezett kedvezőnek. Végül is múlt szerda hajnalban, a kelet-kanadai Saint-Johnból emelkedtek a levegőbe. Új világcsúcsukat még hitelesíteni kell. (Vianovo)


Filmtörténet kalapács alatt

Csupán 43 másodpercnyi, szemcsés, vibráló film - lóverseny a célvonalig - de a Sotheby árverezőház várakozása szerint a Derby című legrégibb brit film gyorsan el fog kelni a jövő havi aukción. A híres jelenetet, amint a 116. Epsoni Stakes Derby győztese befut, 1895-ben örökítette meg Birt Acres, a mozi egyik amerikai születésű pionírja. A londoni árverezőház arra számít, hogy Acres-nek és még két másik partnerének 13 korai filmből álló csomagja 8670 illetve 11560 dolláros áron fog elkelni. A XIX. század pillanatképei - köztük a London Bridge, Viktória királynő gyémánt évfordulója, és a Niagara vízesésről készült filmek - alkotják a Sotheby 80 darabból álló „A tudomány és a technológia mesterművei” című aukciójának tárgyát. Az antik kamerákból álló gyűjtemény szintén komoly érdeklődésre és magas árajánlatokra tarthat igényt. (Reuters)


Óriások találkozója

A világ legmagasabb férfiúja, a 2,45 méteres, 22 esztendős kínai Vang Feng-jun egy kantoni rehabilitációs kórházban találkozott nemrégen Ázsia legmagasabb hölgyével, az ugyancsak kínai származású, 2,35 méter magas Jao Te-fennel. A közelmúltban mindketten hypofízisműtéten estek át - az orvosok daganatot távolítottak el a növekedést szabályozó mirigyükből. A férfi reméli, hogy felgyógyulása után képes lesz elhelyezkedni a filmvilágban vagy a reklámszakmában, a hölgy pedig abban bízik, hogy a szórakoztató iparban vagy a cirkuszban talál magának munkát. A 13 éves kora óta kórosan növekedő henani parasztfiú, Vang esetében az orvosok arra számítanak, hogy a daganat eltávolítása révén megáll a növekedés. Ázsia legmagasabb hölgyéről, Jao Te-fenről az óriások találkozójáról hírt adó kínai lap viszont nem közölt részletesebb információt - olvasható az AFP jelentésében. (MTI)