Vissza a tartalomjegyzékhez

Kárpáti György
Eastwoodot ünneplik Velencében

Az ősz első jelentős filmes rendezvényére Velencében került sor, ahol immár 57. alkalommal rendezik meg a hagyományos filmfesztivált. Az olasz város filmünnepe az elmúlt években mintha veszített volna erejéből. Az Oscar körüli grandiózus felhajtás a maga nemében lekörözhetetlen - anyagi szempontból különösen. Az utóbbi időben előretörő Golden Globe-hoz vagy a Cannes-i fesztiválhoz képest kisebb a jelentősége az olasz eseménynek. Pedig jelentős alkotások, filmes személyiségek minden évben feltűnnek itt is. Korábban nem egy magyar sikernek is örülhettünk a film olasz fővárosában.

A hagyományos életműdíjat - a kiemelkedő filmes pályafutásért odaítélt Arany Oroszlánt - idén a westernhős Clint Eastwood vehette át a háziasszony Sharon Stone-tól. Eastwood neve a 70-es években egybeforrott a vadnyugati filmekkel, Sergio Leone spagettiwesternjeivel. A műfaj előtti tisztelgése és pályafutása csúcsa egyben a Nincs bocsánat (Unforgiven), amelyért a legjobb film és rendezés Oscar-díját is megkapta. Érdekes módon komolyabb alkotásai a kilencvenes években készültek (a Tökéletes világ vagy a Szív hídjai). A pályadíjat több mint félszáz filmjéért és rendezéséért kapta. A rendezvény nyitófilmje, legújabb alkotása a Space Cowboys, négy veterán űrhajósról szól - Eastwood mellett Donald Sutherland, James Garner és Tommy Lee Jones alakítják a főbb szerepeket -, akiket a NASA megbíz egy közelgő katasztrófa elhárításával.
Több olasz kritikus is felszólalt amiatt, hogy az olasz filmek dominálnak az idei fesztiválon, ami részrehajlást sejtet. Alberto Barbera fesztiváligazgató szerint erről szó sincs, egyszerűen minőségi szempontokat vettek alapul, amelyeknek alapján négy olasz film is bekerülhetett a versenyprogramba. Ezek közül a filmek közül kiemelkedik az Oscar-díjas Gabriele Salvatores Fogak című alkotása. A külföldi rendezők között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Robert Altman (Rövidre vágva, a Játékos), Stephen Frears vagy Sally Potter, és idén is Velencében mutatja be új filmjét Woody Allen. Vetítenek ázsiai, afrikai alkotásokat, valamint dokumentumfilmeket is. A rendezvény szeptember 9-én díjkiosztó ünnepséggel ér véget.