Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Száguldás az aszfaltdzsungelben

Gombamódra szaporodnak Budapesten, illetve vonzáskörzetében a bérgokartpályák, melyek által egyre nagyobb tért hódít ez a - sportágként Magyarországon kevésbé ismert - szórakozási forma.


A kép az áprilisi Pannónia Ring országos bajnokságon készült

Bár a kartozás születésének körülményei a mai napig nem tisztázottak, abban mindegyik feltevés megegyezik, hogy szülőatyjai - akár favágókról, akár amerikai katonákról legyen szó - a maguk szórakoztatására találták ki ezt a játékszert.
Az első gokartot, amely egy 1,84 kW-os fűnyírómotorral ellátott egyszerű felépítésű hokedli volt, egy amerikai sportember készítette 1956-ban. A „versenyautó” bemutatója szerény teljesítménye ellenére is akkora tetszést aratott, hogy a jármű pilótája rögvest hozzálátott a Go Kart Company megalapításához, mellyel egyben a sportág neve is megszületett. A hihetetlen népszerűségnek köszönhetően 1962-ben megalakult a kartozás nemzetközi szervezete, a CIK.
Magyarországot elsőként osztrák szomszédaink „fertőzték meg” a gokart szenvedéllyel, aminek következtében 1960-ban létrejött a Gokart Bizottság. Ezzel kezdetét vette a gokartsport hazai, tiszavirág-életű sikertörténete. Hivatalosan az OTSH 1978-ban ismerte el sportként az autósportot, így a gokartsportot is. 1979-ben elkészült az első kiépített pálya Győrött, amely már nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas volt; nem sokkal későbbre datálódik a kecskeméti, európai színvonalú gokartstadion, mely 1988-ban a Formula C, illetve az Intercontinental C világ- és Európa-bajnoki futamának rendezési és lebonyolítási jogát is megkapta.
A feltételek tehát adottak, tehetségekben sincs hiány, de mint minden technikai sportra, úgy erre is az a jellemző, hogy pénz és támogatás nélkül nem lehet lépést tartani az újabbnál újabb technikai vívmányok által diktált rohamos tempóval. Így a gokartozás mint sportág szponzorok hiányában manapság egyre inkább a szórakoztatóipar gyártotta és többnyire bevásárlóközpontok által üzemeltetett keretek közé kényszerül.
Nagy űrt tölt be a gokartozás életében a Kesjár Csaba emlékét őrző Junior Kart Club Gokart Iskola, mely az egyik legnagyobb és leghoszszabb bérgokartpálya Budapesten. A pálya hossza 500 méter, szélessége pedig 5-7 méter. A gokartsuliba hétéves kortól lehet jelentkezni, ahol Kesjár János bácsi - tizenötszörös országos bajnok - szárnyai alatt lehet elsajátítani a gokartozás rejtelmeit. Kesjár bácsinak a gyerekek és a sport iránti szenvedélyét igazolja, hogy nyaranta mintegy 200 gyermek vesz részt a tanfolyamon, és teszi le a gokartvizsgát. A gyerekek megtanulják, hogy a lelkesedés és a bátorság nem elég a gokarthoz; bizony meg kell tanulni és a gyakorlatban meg is kell élni a sport szabályait, a fegyelmezettséget, az összeszedettséget, a kitartást és a helyes versenyszellemet. Sokak - mint például Kesjár bácsi „jobbkeze”, a 14 éves, kétszeres országos bajnok is - itt szembesülnek először azzal a ténnyel is, hogy a gokarthoz, illetve a hőn áhított Forma-1-es versenyzéshez nemcsak tehetség szükségeltetik, hanem megfelelő anyagi háttér is, hiszen hol van már a gokartok hokedliváza és fűnyírómotorja? Egy 80 cm3-es bérgokart ára jelenleg ötszázezer forint körül, egy versenygokarté pedig egymillió forint körül mozog, amihez aztán hozzájönnek a folyamatos fejlesztések, karbantartások költségei… Még jó, hogy nekünk, műkedvelőknek erre nincs gondunk! A szűk kagylóülésben, hihetetlenül érzékeny kormányreakciókkal, a pattogó, rugózatlan futás minden rögét átérezve, szédületes gyorsasággal vesszük be a kanyarokat, próbálunk ráérezni az ideális ívre, aztán pörgünk, nyomulunk, és önfeledten élvezzük a gokartjáték izgalmát, ahogy azt nagyapáink is tették egykoron.
Gokartlehetőségek:
Junior Kart Club Gokart Iskola: Bp. X., Hangár u. 10. Tel.: 06(30)931-4673
Spirál Gokart Center: Bp. XIII., Lehel u. 25. Tel.: 350-2699
Miskolci Gokart Stadion: Bp. XIV., Miskolci út 157. Tel.: 06(20)992-5697
Gokart Hungária Kft.: Mogyoród, Keréktó u. 2. Tel.: 06(28)441-435
Bevásárlóközpontok: Westend, Pólus, Campona,
Vidámpark