Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
A nőknél állnak, a férfiaknál hullanak a csillagok

A US Open eddigi küzdelmeit kettősség jellemzi: unalmas női, és fordulatokban gazdag, rendkívül kiélezett férfi mérkőzések. A végjátékhoz közeledve immár a nőknél is igazi csatákra van kilátás Flushing Meadowsban.


Martina Hingis utolsó esélye, hogy idén egyesben is nyerjen Grand Slam tornát     Fotó: Reuters

A női egyesben az első öt kiemelt sorrendje: Hingis, Davenport, Venus Williams, Pierce és Serena Williams. Hogy menynyire kiemelkednek a mezőny többi tagja közül? Nagyon! Hogy a legjobb négy közé, csak hárman jutottak az annak köszönhető, hogy Pierce vállsérülése miatt visszalépett, a címvédő Serena Williamsnek pedig Davenport állta útját. A döntőbe jutásért Gyementyijeva-Davenport és Hingis-Venus Williams párharcokra kerül sor. Davenport továbblépése borítékolható, de hogy ki lesz az ellenfele, azt csak a pillanatnyi forma és idegállapot dönti el. Venus azonban idén mindössze három meccsen hagyta el vesztesen a pályát...
A férfiaknál már az első fordulóban csillaghullás volt. Rafter (1997 és 1998 US Open bajnoka), és a második helyen kiemelt Kuerten (1997 és 2000 Roland Garros bajnoka) ezen a tornán csak statiszta szerephez jutottak. A második fordulóban a torna első kiemeltje, Agassi is kiesett. Ez meglepetést csak annak okozott, aki nem hallotta a bemutatkozó mérkőzése után adott nyilatkozatát: „Borzasztó ez az év. Először a húgomról derül ki, hogy mellrákja van, egy hónapja pedig az édesanyámról ugyanez. Hogy miként tudok így a teniszre koncentrálni? Sehogy...”
A tizenhárom egyéni Grand Slam győzelemmel büszkélkedő Pete Sampras ötödik US Open győzelmére készül. Remek formáját mutatja, hogy mumusát, Krajiceket is simán verve jutott be a legjobb négy közé. Következő ellenfele az ausztrál ifjonc Hewitt lesz. Az alsó ágon Szafin vár - a lapzártánk után rendezett - Martin-Johansson meccs győztesére.
Nekünk magyaroknak nem sok babér termett. A biztató sorsolás ellenére öt magyar (négy női és egy férfi) induló közül sajnos egy sem élte túl az első fordulót. Elmarasztalni azonban senkit sem szabad, hiszen ennyi magyar ritkán vesz részt ilyen rangos tornán, valamint életkorukból adódóan bőven lesz még lehetőségük a javításra.