Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József, Mondovics L. Gábor
Az amerikai futball története

A National Football League (NFL, Nemzeti Futball Liga) történetének 81. bajnoki idényét kezdte. 1920. szeptember 17-ét írtak, amikor egy Ohio állambeli város autószalonjában megalapították az NFL-t. Máig ez az egyik legnépszerűbb bajnokság az észak-amerikai kontinensen. A sportág nyolc évtizede alatt mindig hozott érdekes történeteket és rengeteg újítást is. A sportág nagy döntője, a Super Bowl mára a világ egyik legnézettebb eseményévé nőtte ki magát: tavaly közel másfél milliárd ember nézte végig.


Daune Culpepper, a Minnesota irányítója a kupac közepén. Montana lehetséges utódjaként tartják számon    Fotó: E. Sz.

1929 óta játsszák az úgynevezett esti mérkőzéseket. Mivel akkoriban a nézők mellett még a játékosok is dolgoztak, ezért senki nem szeretett fizetett munkanapon játszani. A vasárnapi pihenőnap volt a nagy nap. Először a kora esti játékot találták ki, és a szürkület miatt fehérre festették a labdát. Nemcsak a nézőknek volt az az érzése, hogy a passzolás után a játékost be fogja borítani az eltört tojásból kifolyó sárga folyadék.
Történt egyszer, hogy az időjárás miatt el kellett halasztani egy találkozót. November volt, így már kora délután beköszöntött a sötétség. A kitűzött vasárnap is esett az eső, és a pálya inkább egy feszített víztükrű medencére hasonlított. Nem volt mit tenni, be kellett kapcsolni a reflektorszörnyeket. Az eseményt megörökítő újság azért megjegyzi, „a szörnyek által kibocsátott fényben ugyanúgy tudtak játszani a fiúk, mintha nappal lett volna!” Igaz, a mai napig a vasárnap a játéknap, de hétfőnként este van a speciális tévés mérkőzés, ahol nagy szerep jut a világításnak is. Érdemes megjegyezni, hogy a fordulók kitűzött napja annyira szent, hogy John F. Kennedy meggyilkolása után is megtartották az aktuális bajnoki meccseket, pedig minden más szórakozást szolgáló hely zárva tartott az országos gyász miatt.
A kezdeti idők legjobb csapata, az 1935-45. között 11 bajnokságot nyert Green Bay Packers (A Zöld Öböl Harkályai) volt. Sikerükben nagy szerepet játszott Don Hutson, aki 11 éves uralkodása alatt rengeteg rekordot döntött meg. Hutson beceneve Alabamai Antilop volt, nem véletlenül, hiszen egyszerűen ő volt a legjobb passzelkapó játékos. Legelső mérkőzésén egy elkapott labdával touchdownt ért el, és ezt 99-szer tette meg pályafutása alatt. Negyven év múlt el, mire valakinek sikerült túlszárnyalnia. Visszavonulásakor a sikeresen átvett bőrtojások száma 488-at mutatott. 1945-ben a második 190-nel állt mögötte. Ma is számtalan rekordját jegyzik az NFL-évkönyvekben.
A 69-es évben Joe Namath, aki már Amerikában született, hazánkból emigrált szülők gyermekeként, kupagyőzelemre vezette a New York Jets gárdáját, melynek irányítójaként elnyerte a döntő legjobb játékosa (MVP) címet. Ugyanebben a szezonban ő volt az év játékosa is. A hasonló származású Larry Csonka a Miami Dolphins labdavivőjeként lett a döntő MVP-je 1973-ban, és kétszer volt bajnok 73-ban és 74-ben.
1979-ben kezdte meg országlását a liga legnagyobb játékosának tartott Joe Montana, és 15 évig ejtette ámulatba a nagyérdeműt egészpályás átadásaival. A Comeback Boynak nevezett Montana becenevét a sírból visszahozott mérkőzések megnyerésével szerezte. Nem elhanyagolható a tény, négy alkalommal vezette Super Bowl -győzelemre csapatát a San Francisco 49’erst. Átadásai döntő többségét az a Jerry Rice vitte át a gólvonalon, akit Montanával együtt beválasztottak minden idők legjobb csapatába.
A kilencvenes évek legjobbjának Amerika Fradija, a Dallas Cowboys alakulata bizonyult. A Troy Aikman által irányított gárda zseniális futóemberei, Michael Irving és Emmith Smith háromszor is győzelemhez segítették az olajbárók csapatát.
Az idei szezon már kezdetét vette. Ki lesz a győztes? Január utolsó vasárnapján biztosan kiderül.


A szabályok:


A Washington Redskins pályája. Amit egy néző élőben láthat   

Az amerikai fociban a cél - micsoda meglepetés - minél több gól megszerzése. A szabályok ezért ennek a célnak minél kevesebb sérüléssel való elérését segítik. Az alap egy tojás alakú bőrlabda, amit a pálya két végét lezáró gólvonalon kell átjuttatni. Erre összesen négyszer 15 perc áll rendelkezésre - csak a tiszta játékidőt mérik -, azaz a játékot a negyedek alatt legtöbb gólt (ez a touchdown, ami a labda földhöz érintését jelenti) elérő csapat nyeri. Ha a rendes játékidő végén döntetlen lenne az eredmény, akkor jön a hosszabbítás. Az ekkor megszerzett első góllal véget ér a játék, aranygólnak is hívhatjuk. Gól nélkül is véget érhet a hoszszabbítás, ekkor a döntetlen lesz a hivatalos végeredmény. A góloknak négy fajtája van: a hagyományos touchdown 6 pontot ér. Az ezt követő jutalomrúgás 1 pont, természetesen csak ha a bőrtojás áthaladt a pálya végén felállított U alakú kapu szárai között. E helyett választható az egyakciós támadás is, ennek sikere esetén kettőt ugrik az eredményjelző. Hármat írhat jóvá az a gárda, amely büntetőrúgással küldi át a labdát a villa között. A pályán egyszerre 11-11 játékos tartózkodhat, de minden feladatra vannak specialisták, az ő bevetésükre általában valamilyen extra helyzetben számítanak az edzők - éppen vesztésre állnak, és kell valaki, aki átrúgja a pályát, vagy minden akadályon átfut. A labda a bulival (snap) kerül játékba, és amíg földet nem ér, addig ketyeg az óra. A cél: 4 bulival 10 yardot haladni előre (ez a down, menet vagy megindulás). Ha ez nem sikerülne, akkor az ellenfélé a lehetőség. A legfontosabb poszt az irányítóé (quarterback, QB), ő felel a játékért, passzol, fut, támadást gondol ki, és néha gólt szerez. Fontosak még azok, akik a labdát viszik (running back), villámgyors mozgással igyekeznek az ellenfél gólvonala felé. Jelentős a szerepük a labda elkapóknak (wide receiver), ők gyakran hihetetlen távolságból érkező labdákat fognak meg biztosan és egy-két védővel a nyakukban igyekszenek a cél irányába. (mlg)