Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Palesztin kezdeményezés: Jeruzsálem világfőváros

Miközben New Yorkban eredménytelenül végződött Clinton elnök újabb közvetítési kísérlete Jasszer Arafat és Ehud Barak között, a palesztin vezető egyik legbizalmasabb munkatársa Strasbourgban bejelentette: a palesztinok készek bátor kompromisszumokra a szent várossal kapcsolatos követeléseikben. A The Guardian című londoni lap tudósítása szerint Ahmed Koreinek, a Palesztin Törvényhozási Tanács elnökének javaslata alapján Jeruzsálem „az egész világ fővárosa lehetne”.

Ahmed Korei az Európai Parlament előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a palesztinok támogatnák Jeruzsálem nemzetközivé kikiáltását a város egészében - beleértve az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet is, melyet Izrael 1967 óta illegálisan ellenőrzése alatt tart -, ha nem sikerül a következő hetekben a két oldalnak dűlőre jutni a végső rendezés ügyében.
„Amennyiben nem jutunk megállapodásra Jeruzsálemről, akkor a városnak mind keleti, mind nyugati részét ki kell kiáltani egy egyesült nemzetközi Jeruzsálemnek, amely nemcsak Izrael vagy Palesztina fővárosa, hanem az egész világ fővárosa lehetne” - mondta a Palesztin Törvényhozási Tanács elnöke. Ahmed Korei idén februárban budapesti látogatása során még azt nyilatkozta lapunk tudósítójának, hogy szeretnék, ha Jeruzsálem sorsáról a végső rendezésről szóló tárgyalásokon döntenének. (Hetek 2000. február 12.,