Vissza a tartalomjegyzékhez

Földvári Katalin
Keleten a politika, nyugaton a pénz diktál

A sajtószabadság szempontjából Magyarországon jobb a helyzet, mint például Bulgáriában vagy Kazahsztánban, de az Országos Rádió és Televízió Testület működése már felkeltette a nemzetközi médiatestületek figyelmét - derült ki egy hétfőn rendezett konferencián. Külföldi szakértők úgy látják: a kormányzati politika szerepe túlzottan érvényesül, a testület működése a közvélemény előtt nem átlátható.

Elsősorban az újságírók szabadságáról esett szó a Hotel Ifjúságban az Európa Tanács szervezésében meghívott nemzetközi médiabizottságok képviselőinek részvételével. A tanácskozás nem a magyar helyzetet volt hivatott elemezni, illetve csak annyiban, amennyire a régió országainak problémái kerültek szóba. A beszélgetést megelőző sajtótájékoztató a magyar sajtó munkatársainak informálását szolgálta, a konferencia további részén azonban - bár a magyarok sem voltak kitiltva, csak éppen hiányzott a magyar tolmácsolás - már csak a nemzetközi bizottságok képviselői vettek részt.
„A sajtószabadságot ki kell harcolni, és ebben a sajtó dolgozóinak nagy szerepük van” - állította az egyik résztvevő. Helen Darbishire, az Open Society Institute (OSI - Nyitott Társadalom Intézet) budapesti képviselője szerint Magyarország a térség viszonylatában még a haladók közé tartozik, de hozzátette: az Országos Rádió és Televízió Testület helyzete már kiérdemelte a nemzetközi médiabizottságok figyelmét, mivel a kormányzati politika szerepe túlzottan érvényesül, a testület működése a közvélemény számára nem átlátható. A Nyitott Társadalom Intézet nem felülről irányított, társadalmi szervezetek és csoportok mozgási pályáit lezáró, hanem nyitott társadalmak kialakulását igyekszik elősegíteni - magyarázta a szervezet képviselője, Magyarországon viszont e tekintetben homályos pont a rádió és a televízió jelenlegi helyzete. „Megoldásra vár, hogy hogyan lehet az államilag alapított adókat, és az azt felügyelő szervezetet kivonni a politikai kontroll alól, és hogyan lehetnek ezek valóságosan függetlenek” - mondta Helen Darbishire. „Minden kormányra érvényes az a nemzetközi törvény, hogy az államilag alapított adók függetlenek legyenek, és olyan helyzetet kell kialakítaniuk, amelyben a magánadók politikai diszkriminációtól mentesen működhetnek” - fejtette ki az OSI képviselője.
Ronald Koven, a World Press Freedom Comittee (Világ Sajtószabadság Bizottsága) képviseletében felvetette az „insult law”, vagyis az államfőt, illetve különféle hivatalban lévő személyeket a sajtó „hírbehozó” megnyilvánulásaitól védő sajtótörvény szerepét a fejlődő demokráciák közéletében. A szóban forgó törvény a nyugati demokráciák életében már nem játszik szerepet - bár el sem törölték -, Franciaországban például de Gaulle óta nem alkalmazzák, Spanyolország pedig 1995-ben részint vissza is vonta. Annál nagyobb azonban a jelentősége Afrikában, a volt francia gyarmatokon. Latin-Amerikában több mint 18 állam törvénykönyvében szerepel a desacato-törvény. A törvény érdekessége, hogy a frissen alakult demokráciák, példának okáért a volt szovjet tagállamok előszeretettel alkalmazzák, mondván, ez a nyugat-európai minta. Bulgáriában 1998-ban vezették be, Kazahsztánban „bármi történhet” a koronás főt kritizáló újságíróval - ezt a konferencián Saule Mukhametrakhimova, Londonban élő kazahsztáni újságírónő is megerősítette.
A konferencián több esetet is felsoroltak, amikor újságírók börtönbe kerültek „koronás fők” kritizálásáért. „Mindanynyian tudjuk, hogy az átmenet állapotában lévő országok ki vannak téve a neo-autokraták okozta veszélynek, éppen ezért ügyelnünk kell arra, hogy ne tegyünk semmi olyasmit, amit az újkori diktátorok saját maguk igazolására használhatnak fel” - javasolta az ülésen Ronald Koven. A Word Press Freedom Committee világszerte 44 újságíró-szövetséget foglal magába, és tevékenységük segítséget jelent(het) a posztkommunista rendszerek sajtótörvényeinek kialakításában.
„Bár közös gondokkal szembesülünk, túlságosan elfoglalnak a saját gondjaink, nem érünk rá oldalra pillantani a velünk küzdőkre” - fogalmazott a cseh parlament képviselője, Jaroslava Moserova, aki egyben az UNESCO munkatársa is. Ha nem így lenne, akkor Magyarországon is tudnának arról, hogy a cseh parlament elé terjesztett, a sajtó által elfogadhatatlan törvénytervezetet az Európa Tanács szakértőinek bevonásával sikerült elfogadhatóvá formálni úgy, hogy azt mind a kormány, mind a sajtó jóvá tudta hagyni. „Tanulhatnánk egymás hibáiból” - hívta fel a figyelmet a cseh képviselőnő.
A nyugati és a fejlődő demokráciákban egyaránt merülnek fel kérdések a sajtószabadsággal kapcsolatban, de e téren is jelentős különbségek vannak az úgynevezett fejlett demokráciák, illetve a fejlődésben lévők között. A nyugati problématrend inkább gazdasági jellegű: egyre kevesebb kézben összpontosul a média, egyéni politikai vagy gazdasági érdekeltségek érvényesülhetnek az információ áramoltatásában. A helyzet ugyanakkor mindkét oldalon összefoglalható abban, hogy lehetővé kell válnia annak, hogy a közönség minél több szempontot megismerhessen. Az Európa Tanács erre Magyarországtól is választ vár.