Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Járai kontra Surányi

Újabb fordulójához érkezett a Járai-Surányi-konfliktus, miután a Pricewaterhouse Coopers könyvvizsgáló cég átvilágította a Magyar Nemzeti Bank bécsi bankjának kérdéses pénzügyeit. Mint ismeretes, Járai Zsigmond pénzügyminiszter több alkalommal is Surányi Györgyöt, az MNB elnökét tette felelőssé a jegybank bécsi bankjánál, a CW AG-nál keletkezett mintegy 70 milliárdos hiányért. A kormányfő az ügy kivizsgálásáig megtagadta az MNB megüresedett alelnöki székeinek betöltését. Majd néhány hónap múlva a pénzügyminiszter mint felettes megvonta az elnök prémiumát, mivel az addigi 70 milliárdos veszteség után újabb, 7,4 milliárdos hiányról szerzett tudomást, ami - szerinte - a jegybank jelenlegi vezetőinek szakszerűtlen és felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett.

Lapértesülés szerint a MNB hivatalos könyvvizsgálója, a Pricewaterhouse Coopers (PwC) átvizsgálta a CW bank felszámolását, s az eredmény nem igazolta Járai májusi megállapítását, miszerint a jegybank vezetése is támogatást nyújtott a bécsi CW bank szakszerűtlen és felelőtlen gazdálkodásához, s emiatt keletkezett az említett plusz 7,4 milliárd forintos hiány. Ez az összeg elsősorban a bank működési költségei (5,9 milliárd, ebben benne vannak a végkielégítések is), és a jugoszláv háború miatt keletkezett 1,9 milliárdos portfólióromlás tételből áll össze, de emellett 400 milliós nyereségről is beszámol a jelentés. A Magyar Hírlap értesülése szerint a jelentés leszögezi, hogy a veszteség a bank 1998 előtti és nem a két éve pozícióban levő vezetés szakszerűtlen munkájának eredménye. A PwC szerint a CW banknál a belső szabályozás szerint születnek a döntések, az előírásoknak megfelelően történt a felszámolás.
Az MNB felügyelőbizottsága lapzártánkkor tárgyalta a jelentést, a pénzügyminiszter az fb állásfoglalása előtt nem kívánt lapunknak véleményt formálni az újonnan kialakult helyzetről.