Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Körték, homokórák és a többiek

„A megjelenés megtervezhető, a kommunikáció megtanulható, mindezek helyesen alkalmazott ismerete pedig érvényesülésünket is elősegítheti” - hangzott el nemrégiben a Silhouette Stúdió által szervezett Divatfórum 2000 rendezvényen. A fórum egyrészről górcső alá vette a divatipar számos szegmensét, másrészről megpróbált a meghatározott időközönként változó trendek világában felvázolni néhány, a divattal kapcsolatos elévülhetetlen alapelvet.

Különböző színeket gyakorta különböző életérzésekkel hozunk kapcsolatba, így a sárga a vidámságot, a derűt, a felszabadultságot, a zöld és a barna a nyugalmat, a szürke az unalmat és a konzervativizmust, míg a lila és a bíbor az uralkodó státust, a piros az erőteljességet és a dinamizmust szimbolizálja. Tehát a minket körülvevő színek is rendelkeznek kommunikációs értékkel, amit persze befolyásolhat az adott földrajzi vagy kulturális környezet is. Azonban a színek, illetve azok harmóniája önmagában még egyáltalán nem garantálja az öltözködés kifogástalanságát, hiszen figyelembe kell vennünk többek között az alkati sajátosságainkat is: testünk alakját éppúgy, mint hajunk és szemünk színét, vagy bőrünk típusát.

Női sziluettek

A női alkatot a divat „tudománya” több alaptípusba sorolja.
A „fordított háromszög” alkat vékony combú, széles vállú, mellben erős, és keskeny a csípője. Ebben az esetben a válltömés és a keresztcsíkos anyagok kerülendők csakúgy, mint a fodros, hímzett vagy pamut anyagok. Az öv viszont nagyon jól áll, kiváltképp, ha sötét színű.
Az egyenes testalkat váll-, csípő- és derékméret-különbsége körülbelül 15 cm. A tragikus körülmények között elhunyt Lady Diana alkata volt ilyen, vagy a popzene egyik kultuszfigurája, Madonna mondhat magáénak hasonló külcsínt. Legideálisabb viselete a trapéznadrág és az egyenes vonalú, lehetőleg szűk szoknya. Kerülendő a bő szoknya, és az A-vonalú blúz.
A „körte-típus” csípője széles, válla keskeny, de nem csapott. Jól állnak neki a sálak, a csónakkivágás, ajánlhatóak számára a zsorzsett és selyem holmik, vállrésze jól korrigálható az úgynevezett kagylóválltöméssel.
A „homokóraalkat” klaszszikusan nőies, csípőben és mellben telt, stílusát Sophia Loren mintázza. A szóban forgó alkatnak a derékrésze hangsúlyozandó, de a poliészternadrágok előnytelenek.
A kerek testalkatnak jól áll a gallér nélküli, V-kivágású blúz, ajánlhatóak számára a világos színek, a gyöngysorok, a sálak, a kitűzők.

Performance-ok a kifutón

Nem meglepő, hogy az extrém divatshow-k kreációi nem jönnek szembe velünk az utcán. Ezek a bemutatók a divattervezés művészi oldalát hivatottak kidomborítani; egymás túlszárnyalása és a sajtó elismerésének kivívása a cél. Egy-egy bemutató, habár szélsőséges keretek között, megjeleníti a soron következő trendek vezérvonalait, magán viseli ezek legfontosabb jegyeit. A 2000-2001-es év divattrendjében meghatározó szerepet töltenek majd be a nyolcvanas évek. A sminkek erőteljesebbek, színpadiasabbak, a kiegészítők hangsúlyosabbak lesznek, megint elérkezik a nagykövű gyűrűk, a fehér gyöngy, a teklagyöngy, az igazgyöngy, a széles gyöngysorok, karperecek időszaka a divat időszámításában. Újból hódít majd a nappabőr és a teveszőr. A piros, a borvörös, a rubin, a ciklámen, a padlizsán jellemzi majd ezt a trendet. A ruhák vonalai testközelibbek lesznek, a váll erősen hangsúlyozva van. Újból visszaszivárog egy kevés a 40-es évek Ava Gardner által képviselt divatjából, a jellegzetes, fényes és csillogó anyagvilágból. Robbanás várható a fekete és lila árnyalatú holmik terjedésében, stílustól függetlenül. A trend jellegzetes szoknyahossza a térdig érő szoknya lesz, divat lesz a kisruha, a nadrágkosztüm, a fél lábszárig érő nadrág - legalábbis egyes divatszakértők szerint.
A hivatalos szaknyelv szerint a divat egy adott korszak stíluskoncentrációja, melyet meghatároz egyrészt a kor, másrészt a gazdasági helyzet alakulása. Egy-egy trendet általában két évre előre terveznek az erre szakosodott világműhelyekben, gazdasági és politikai szempontok figyelembevételével, s a szakma képviselői többé-kevésbé ezekhez a szempontokhoz igazodnak. A nagy divatházak egy nemzetközi színegyeztető bizottság koncepciója alapján dolgoznak, munkájukat segítik a világot időszakonként beutazó témavadászok is.
(Egy könyvajánlat a gazdag szakirodalomból: Stíluskalauz a Color Me Beautiful szervezet műhelyéből: A legelőnyösebb színektől a legegyénibb öltözködési stílusig, Park, 1997)