Vissza a tartalomjegyzékhez


Csődben a HTC

A HTC (Hungarian Touroperator Company) utazásszervező iroda az elmúlt napok botrányát követően önfelszámolási kérelmet adott be a Fővárosi Bíróságra, amely az iratot a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságra továbbította, lévén az utóbbi illetékes az ügyben, hiszen a HTC ott volt bejegyezve. (A céget hétfőn már azonnali hatállyal törölték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara - BKIK - nyilvántartásából.) Eközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság megkezdte a nyomozást annak kiderítésére, hogy történt-e bűncselekmény, és számítógépeket, valamint iratokat foglalt le az egymással szoros kapcsolatban lévő Jorgos Travel és a HTC irodáiban.

Mint ismeretes, a HTC tetemes (százmillió forintos) tartozása, illetve fizetésképtelensége miatt a Pannon Airlines Légiközlekedési Kft. (PA) felfüggesztette járatait, így több száz turista utazása hiúsult meg, illetve több mint ezer Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban rekedt nyaraló hazatérése vált bizonytalanná. (Azóta a turisták egy részét több esetben a Malév segítségével hazaszállították.) A PA légitársaság megrendeléseinek mintegy háromnegyedét a fenti utazásszervező iroda adta. Érdekessége a dolognak, hogy a HTC tulajdonosa, Havas Tamás egyben a PA-nak is 50 százalékban tulajdonosa.
Azok a hoppon maradt utasok, akik már befizették a nyaralásukat, nem sok jót remélhetnek, hiszen a Jorgos Travel - mint azt közleményében tudatta - nem szándékozik („nem tudja”) visszafizetni az utak részvételi díját, és a felelősséget a HTC-re, illetve a PA-ra hárítja. „A Jorgos jogilag nem tud felelősséget vállalni a Pannon Airlines egyoldalú szerződésbontása miatt meghiúsult repülőutak elindításáért” - írják közleményükben, amelyből az is kiderül, hogy a szerződéseket az utasok a HTC-vel kötötték, de jutalék ellenében a Jorgos értékesítette azokat. Az ügy további érdekessége, hogy a két cég ugyanazon tulajdonosok, jórészt a Szedleczky család kezében van. (MTI - Hetek)    Fotó: Vörös Szilárd