Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Érdemi párbeszédre várnak

Szakszervezeti információk szerint az Európai Bizottság szeptember utolsó heteiben egyeztetésre várja a kormány illetékeseit, mivel elégedetlen a szociális párbeszéd jelenlegi hazai gyakorlatával. Ennek előkészítésére érkezett a héten Magyarországra és találkozott többek között szakszervezeti vezetőkkel Daniel Vaughan-Whitehead uniós szakértő.

„Azért jöttem, hogy a szociális partnerekkel találkozzam, tehát mindazokkal, akik a magyarországi szociális párbeszédben részt vesznek - nyilatkozta lapunknak a szakértő. - Legfőképp arra vagyunk kíváncsiak, hogy az érintettek miként vélekednek a szociális párbeszéd jelenlegi hazai gyakorlatáról, fejlődéséről, esetleges problémáiról.” Arra a kérdésünkre, hogy ha esetleg hiányosságokat találnak, az lassíthatná-e a csatlakozási tárgyalásokat Vaughan-Whitehead elmondta, hogy reményeik szerint nem lesz ilyen, de természetesen, ha további egyeztetéseket igénylő kérdésre bukkannak, nem fognak átsiklani felette.
A szakértő már megérkezése napján találkozott mind a munkaadói, mind a szakszervezeti konföderációk képviselőivel. Ez utóbbi, több órásra nyúló tárgyaláson a szakszervezetek vázolták a munkavállalói oldal elképzeléseit és problémáit. Mint Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, a megbeszélés egyik résztvevője a Heteknek elmondta: „A magyar szakszervezetek régóta elégedetlenek a helyzetükkel, s nem elsősorban a saját szervezeteik - bár azt sem tartják túl rózsásnak - hanem a munkavállalók helyzetével. Szó volt a munkavállalóknak azokról a konkrét problémáiról, amelyek a készülő Munka Törvénykönyvével és különböző reformokkal kapcsolatban merültek fel. Említést tettünk a kollektív szerződések számáról, tartalmáról és számos olyan kérdésről, amiről már korábban is beszéltünk.”
A Hetek információi szerint a szakszervezeti képviselők úgymond „eláztatták” a magyar kormányzatot. Számukra ugyanis problémát jelent, hogy úgy fogad el a parlament kormánypárti többsége munkavállalókat is érintő törvénymódosításokat, határozatokat, hogy nem veszik figyelembe a szakszervezetek véleményét, sőt némely esetben meg sem hallgatják, meg sem kérdezik a munkavállalók érdekeit képviselő szervezetek álláspontját. Erre a legfrissebb példa: a T. Ház úgy folytatta az adótörvényekről szóló általános vitát, hogy érdemben - állítják az érintettek - nem konzultált arról a szakszervezetekkel.