Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rács mögött tartják

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön meghosszabbította Tasnádi Péter előzetes letartóztatását. A vállalkozót 1999. szeptember 6-án vette őrizetbe a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság két rendbeli önbíráskodás, egy rendbeli halált okozó testi sértésre való felbujtás, valamint lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés és adócsalás miatt. A rendőrség azóta devizabűntett elkövetésével is meggyanúsította a vállalkozót, aki előzetes letartóztatása során könyvet írt, Célkeresztben Tasnádi Péter címmel: köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják, ám a rendőrség mégis a szervezett alvilág keresztapjaként beszél róla - derült ki a könyv szerdai bemutatóján. Jónás József bűnügyi újságíró, a kötet szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy csak az egyik felet tudta megszólaltatni: „A rendőrség, illetve a belügyminiszter nem akart válaszolni kérdéseimre” - közölte a szerző.

A Magyar Helsinki Bizottság a héten jelentette be, hogy több hiányosságot is feltárt Tasnádi fogva tartásával kapcsolatban. A szervezet észrevételei között szerepel, hogy az ügyész Tasnádi fokozott ellenőrzését nem rendelte el, ehhez képest „nem egészen érthető”, miért volt szükséges a gyanúsítottat fegyházkörletben elhelyezni, és mi indokolja, hogy az intézeten belül csak megbilincselve közlekedhet.
Észrevételeiben a bizottság leszögezi: a Tasnádi-üggyel kapcsolatos tapasztalatok ismételten igazolták azt a megállapítást, amelyet egy korábbi vizsgálatuk címének adtak: „Az előzetes letartóztatás előrehozott büntetés.” Az előzetes letartóztatás révén a nyomozó hatóságok következmény nélkül súlyos büntetéssel sújthatnak olyan személyeket, akiket a törvény értelmében ártatlanoknak kellene tekinteniük - mutat rá a Magyar Helsinki Bizottság jelentése.