Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Baklövés vagy katonadolog

„Nem felel meg a valóságnak Fodor Lajos azon kijelentése, hogy politikai döntés született a pápai repülőezred felszámolásáról, valójában belső szakmai elhatározásról van szó” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában, arra reagálva, hogy kedden a parlamentben Kövér László, a Fidesz elnöke élesen bírálta a honvédelmi tárcát a pápai események miatt. A kormányfő kifejtette: konzultálni fog a vezérkari főnökkel, amely során megkéri, a jövőben pontosan fogalmazzon, illetve amennyiben úgy érzi, hogy nem bírja erővel a haderőreform végigvitelét, akkor vonja le a konzekvenciákat.


Kovács Zoltán pápai polgármester és Kövér László Fidesz elnök. Visszaforgatnák az idő kerekét    Fotó: MTI

Fodor Lajos a Magyar Rádiónak cáfolta, hogy politikai döntésnek nevezte volna a pápai katonai repülőtér bezárását. Közölte: beszédéről videofelvétel készült, ami bizonyítja, hogy valójában mi hangzott el. Ebből idézett: „Politikai döntés született, amely meghatározta a világos célt, miszerint kisebb, rugalmasabb, finanszírozhatóbb, Magyarország függetlenségének, területi épségének védelmét minden tekintetben biztosító hadsereg alakuljon ki.” Rámutatott: ebből a szövegkörnyezetből kiemelték azt, hogy politikai döntés született. „Beosztásomban soha életemben nem határolódtam el semmiféle politikai döntéstől, saját döntéseimtől pedig különösen nem, mindig vállaltam a felelősséget, nemcsak katonaként, hanem civil állampolgárként is mindenért, amit tettem, és nem értem ezeket a vádakat” - mondta el. Fodor Lajos szeretné, ha valóban tisztáznák a történteket, mert a Magyar Honvédség első számú katonáját az ország nyilvánossága előtt vádolták meg azzal, hogy veszélyezteti a haderőreformot.
Az MSZP és az SZDSZ egyaránt bírálta a kormányfőt, amiért a közszolgálati rádión keresztül „üzent” a hadsereg vezérkari főnökének.