Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Churchill-archívum a világhálón

Az Interneten is hozzáférhetővé válnak majd a Sir Winston Churchill személyéhez kapcsolódó iratok. A több mint egymillió dokumentum, amelyet a cambridge-i Churchill College-ban őriznek 2500 kartondobozban, a néhai brit miniszterelnök életének 1945 júliusáig terjedő időszakát öleli fel. Az iratok egy részét Lady Spencer-Churchill ajándékozta 1980-ban a Churchill College-nak, amely átadta azokat a Sir Winston Churchill Archívum alapítványnak. A másik részét, az úgynevezett Chartwell-papírokat 1995-ben vásárolta meg az archívum a brit nemzeti lottóalap segítségével 13 millió fontért a Churchill-család egy magánalapítványától öt évvel ezelőtt. A Churchill-archívum a Southamptoni Egyetem segítségével mikrofilmekre viszi az irdatlan papírtömeget, mielőtt a teljes anyagot hozzáférhetővé tenné a világhálón keresztül. A dokumentumoknak eddig csak mintegy egytizedét ismerhette meg a nyilvánosság - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap. (MTI)


Spanyolok a paradicsomban

Spanyolország nyugalomról híres városának, Bunolnak utcáin mintegy 20 ezer mulatozó ember hajigálta egymást a múlt héten 100 tonna érett paradicsommal. Ez az esemény az ország legismertebb, évenként megrendezésre kerülő ünnepei közé tartozik. A városon lassú menetben átgördülő, paradicsommal megpakolt öt teherautó szállította a „lőszert” a tömeg számára, akik az utcákat pillanatok alatt paradicsomtengerré változtatták.
A térségben megrendezett „Tomatina” fesztivál csupán egy Spanyolország meglehetősen fura ünnepeinek sorában. Itt kerül ugyanis megrendezésre a „szamárverős” buli, itt zajlik a bikaviadalok véget érni nem akaró sora, valamint minden évben egyszer egy kecskét löknek le valamelyik templom tornyából.
A helyi televízió szerint a paradicsom-csata 20 ezer résztvevője között sok külföldi turista is volt. A „harcosok” az ütközet befejezte előtt fél órával tetőtől talpig paradicsomban áztak. Mielőtt a terep feltakarítása megkezdődött, néhányan még úszkáltak egyet a majdnem térdig érő paradicsompépben. A Tomatina fesztivált az 1940-es években rendezték meg első ízben. Néhány helybéli szerint a fesztivál kitalálói fiatalok voltak, akik eredetileg léggömbparádét szándékoztak meghonosítani, ám végül paradicsomdobálásba torkollott a dolog. De számos más változat is napvilágot látott: egyes történetek két helyi család között elharapódzott harcokról szólnak, megint mások a zenészek ellen irányult tiltakozásról. Hallani lehetett olyan változatot is, amely szerint egy népszerűtlen polgármester elleni tüntetéssel vette kezdetét a fesztivál megrendezésének hagyománya. Az országban megrendezett fesztiválokat, felvonulásokat mindig az állatvédő szervezetek tiltakozásai kísérik, azonban a Tomatina áldozatai között csak néhány apró sérülést szenvedett személy van. Az élelmiszerpocsékolás miatti tüntetések úgyszólván elképzelhetetlenek. A spanyol emberek büszkék arra, hogy a náluk megrendezett fesztivál a televízió közreműködésével eljut a világ minden pontjára. (Reuters)