Vissza a tartalomjegyzékhez

Róth I. Zsófia
Fűszervilág

Konyhánkban számtalan fűszert tartunk a polcon, amelyek nagy részéről azt sem tudjuk, honnan származik és a főzésen kívül még mire használható. Sokan gondolják azt, hogy a fűszerek őshazája a Távol-Kelet, India, esetleg Amerika, pedig számos közülük Európában őshonos. Elterjedt az a hiedelem is, hogy a fűszerek károsak az egészségre, holott nagy részüket gyógyításra is használják. Az alábbiakban néhány, hazánkban is elterjedt ízesítő növény kevésbé ismert tulajdonságaira hívjuk fel a figyelemet.

A kömény, amely levesek, saláták, sültek közkedvelt ízesítője, Ázsiában őshonos. Rendkívül népszerű a közép-európai és a zsidó konyhában, tulajdonságait már a Biblia is említi. A gyógyászatban az emésztési zavarok, szélgörcs, valamint a bronchitis kezelésére alkalmazzák.
Az Indiából származó bors és az amerikai szegfűbors szintén a gyomorbántalmak kezelésére használatos. A borsnak ezenkívül vizelethajtó hatása is van. Míg a szegfűbors inkább az élelmiszeriparban szolgál húskonzervek, tészták, dzsemek ízesítésére, a bors az otthonunkban készített ételek alapvető ízesítőszere.
Kevesen tudják a kaporról, hogy fogyasztása serkenti a tejelválasztást. A Földközi-tenger vidékéről származó növény a lengyel és az orosz konyha egyik jellegzetes fűszere. A franciák salátákba keverik, kenyérbe, süteményekbe sütik.
A különleges aromájú szerecsendiót a gyógyászatban, az illatszeriparban és a konyhában egyaránt hasznosítják. A különböző kultúrák sokféle ételt ízesítenek vele, így sültek, saláták, tészták, de még desszertek fűszerezésekor is felhasználják. A Maluku-szigeteken őshonos növény reuma, bronchitis hatékony kezelésére alkalmas, ám nagy mennyiségben álmosságot, hallucinációkat, eufóriát vált ki, túladagolása pedig halálos is lehet.
A mézeskalács jellegzetes ízét adó gyömbér Ázsiából jutott el a világ konyháiba. Fontos alkotórésze a currynek, kenyerekben, süteményekben, pudingokban is megtalálható. A Közel-Keleten szárítva fogyasztják. A gyömbérből készített frissítők (tea, sör, bor) a vérkeringést serkentik, kandírozva pedig tengeribetegség ellen ajánlják.
A tyúkhúslevest aranysárgára színező kurkuma szintén a currynek egyik meghatározó fűszere. Az ázsiai növény májbetegségek kezelésére alkalmas. Kenőcsbe keverve bőrbetegségeket kezelnek vele, arckrémet készítenek belőle. Indiában évszázadok óta textilfestésre használják.