Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Meglephetjük az olaszokat

Vasárnap este (20.45) válogatottunk előreláthatólag teltházas mérkőzésen méri össze tudását a labdarúgó Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett olasz válogatottal. Kezdetét veszi a világbajnoki selejtező. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány olasz újságírók kérdésére elárulta, hogy vannak olyan magyar labdarúgók, akik az olasz tizenegybe is beférnének, megnevezni azonban nem akarta őket. Korábban azt is kijelentette: verhető az olasz csapat.

1910. május 26-án küzdött meg először a két nemzet. A budapesti mérkőzésen Schlosser két gólt szerzett a 6-1-re megnyert találkozón. A legnagyobb magyar sikert 1924-ben értük el, akkor 7-1-re nyert a válogatott. A legjelentősebb mérkőzést Marseille-ben játszotta a két nemzet, 1938-ban az olasz gárda 4-2-re verte az érthetetlen módon alaposan felforgatott összeállítású magyar tizenegyet. A legutolsó összecsapáson 1996 júniusában, hazai pályán szenvedett 2-0-ás vereséget Csank János együttese.
Új kapitánnyal érkezik az olasz együttes. A 61 éves edzőfejedelem, Giovanni Trapattoni az Eb után lemondott Dino Zofftól vette át a Squadra Azzura irányítását.
A Milan játékosaként világhírnévig jutott „Trap” edzőként még nagyobb sikereket ért el. A 80-as évek legendás Juventusának edzőjeként BEK- győzelemre vezette a Platini, Rossi, Boniek által fémjelzett alakulatot. További sikereit az Internazionale, Bayern München és a Fiorentina gárdáival érte el.
A védekező taktikája miatt sokat bírált egykori hátvéd, aki fénykorában Pelét is leradírozta a pályáról, most is remek védelemmel érkezhet Budapestre. Az Eb válogatottba is beválogatott Cannavaro (Parma)-Nesta (Lazio)-Iuliano (Juventus)-trió igen megnehezítheti a magyar csatárok dolgát. A kontinensviadalon megcsodált hálóőr, Francesco Toldo klubja, a Fiorentina visszautasította a kapusáért ajánlott, egyébként világcsúcsot jelentő 75 millió dolláros ajánlatot. Így a remek cerberus a firenzeiek delegáltjaként védheti a kékek hálóját.
Trapattoni másik alapembere a Róma 10-ese, Francesco Totti. Totti az új felállás szerint már nem csatárként, hanem kedvenc posztján, támadó középpályásként játszik.
A válogatott csapatkapitánya, Paolo Maldini (AC Milan) évek óta kihagyhatatlan, mivel balhátvédként és védekező középpályásként is kiváló teljesítményre képes.
A Juventus támadói, Alessandro del Piero és Filippo „Pippo” Inzaghi újra együtt bizonyíthatják, hogy a válogatottban is képesek a remek összjátékra.
Kíváncsiak lennénk Bicskei véleményére, hogy a világsztárokkal teletűzdelt csapatba mely magyar labdarúgók férnének be? E pillanatban a magyarban a következők kaphatnak lehetőséget:
A kapusposzt várományosa Király Gábor (Hertha BSC). A hátvédsor összetétele kérdéses. Válogatottunk az elavult egy söprögető, két emberfogós taktikát alkalmazza. Leghátul Sebők Vilmos, az Energie Cottbus nagy tudású tartalékja, előtte a klubjukban szintén „meghatározó” szerepet betöltő játékosok kapnak lehetőséget. Korsós György, a Sturm Graz profija, valamint Mátyus János, Sebők csapattársa.
A középpályát olyan nevek alkotják, mint a nemzet Bélája, Illés, akit évek óta a legjobb magyar játékosként tartanak számon. Lisztes Krisztián klubcsapatában, a Vfb Stuttgartban javuló formát mutat, ez a válogatottbeli teljesítményén is megmutatkozhat. Ugyan klubja hétközi kupamérkőzésén csak csereként, a hajrában lépett pályára, Lisztes megnyugtatta az őt féltőket: edzője nyilván pihentetni akarja.
A támadók közül Horváth Ferenc (Cottbus) a német kupafordulóban lealázta a negyedosztályú Hamm védőit. A támadó hármat hintett az amatőr csapat hálójába.
„Remélem, maradt még bennem gól az olaszok elleni világbajnoki selejtezőre is” - nyilatkozta az idén válogatott mérkőzéseken négy gólig jutó Horváth.
Szükség is lenne a gólokra, de nehezen elképzelhető, hogy ezt az olasz csapatot meg tudná szorítani Bicskei legénysége.