Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Méreg a rakétasilókból

Három faluból kitelepítették a gyermekeket Ukrajna déli részén, mert a környék talaját súlyosan szennyezték mérgező vegyi anyagok. Több mint háromszáz embert, köztük 170 gyermeket szállítottak kórházba, miután kiderült, hogy az elmúlt hetekben nitrát tartalmú mérgek kerültek a földbe. Csauszovo, Micsurino és Pidgirje a három szerencsétlenül járt falu, de az illetékesek szerint sort kell keríteni Boleszlavcsik falu gyermekeinek a kitelepítésére is - írja az AP hírügynökség.

Leonyid Kucsma ukrán elnök megígérte, hogy kivizsgálják a több mint háromszáz ember megbetegedését okozó szenynyeződést. Maga is ellátogatott Mikolaiv körzetbe, Kijevtől ötszáz kilométerrel délre, ahol a szovjet időkből fennmaradt rakétakilövő állásokból származó üzemanyag szennyezi a környezetet. A szakértők szerint ez az anyag felelős a bőrbántalmakért, a kiütésekért, az étvágytalanságért, a látásproblémákért és a kóros álmosságért. Az egészségügyi minisztérium vizsgálatai szerint magas az elbomló rakéta-üzemanyagok koncentrációja a talajban és a vízben. A védelmi minisztérium viszont tagadja mind az ukrán hadsereg, mind a védelmi minisztérium felelősségét. Alekszandr Kuzmuk védelmi miniszter azt állítja: műszakilag lehetetlen, hogy bármilyen, rakétát működtető anyag a talajba szivárgott volna.


Radioaktív eső Szocsiban

A Kaukázus országainak már az ötvenes években is kijutott a veszélyekből. A Vlaszty című orosz hetilap egyik újságírója levéltári búvárkodásai során érdekes leletre bukkant. Az egykor titkos dokumentum szerint, melyben a Központi Statisztikai Hivatal akkori vezetője tesz jelentést a kormánynak, „Szovjetunióban országos viszonylatban nézve 1957-ben 6 százalékkal növekedett a halandóság az előző évhez képest”. Nem országos viszonylatban az adatok kicsit többet árulnak el. A legsúlyosabb adatok a Kaukázusból érkeztek: Örményországban a halandóság növekedése 14 százalék, Grúziában pedig 19 százalék volt (a gyermekhalandóság ugyanitt 27 százalékkal nőtt). A jelentés semmiféle magyarázatot nem adott a jelenségre, csupán annyit közölt még, hogy a halálesetek többségét szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve rosszindulatú daganatok okozták.
1949-től 1958-ig főleg Kazahsztánban és Szemipalatyinszkban 83 atomrobbantás történt. Ezután volt egy kis szünet, mikor az USA-val moratóriumot írtak alá - amit a Szovjetunió már 1961-ben megszegett. A robbantások folytatódtak, mégpedig olyan iramban, hogy az ország sugárszennyezettségi mérései 1958 és 1964 között kilencszeresére növekedtek, sőt Szocsi közelében egyszer olyan radioaktív eső hullott, amely során a sugárzás mértéke hatvanötszörös volt.
Az akkori egészségügyi miniszter, Marija Kovrigina utánajárt, hogy mi is áll a vészjósló adatok hátterében. Amint a Vlaszty tudósítójának elmondta, elég hamar rájött a magyarázatra: „Az az átkozott sugárzás! Tudom, milyen az, a saját szememmel láttam, hogy haldoklott Malisev, az első atomügyi miniszter. Ahogy beléptem a kórterembe, azt kiabálta: »Kovrigina, hát csinálj már valamit!« De hát mit csinálhattam volna, mint hogy elsírtam magam… „Elég sok adatot összegyűjtött, míg teljesen összeállt a kép. Kutatási területe Szocsi lett, a nomenklatura legkedveltebb üdülőhelye, mégpedig azért, „hogy az elvtársak kissé komolyabban álljanak hozzá” a kérdéshez. Minden kutatási eredményről gondosan informálta őket, ennek ellenére semmiféle óvintézkedést nem rendeltek el. Maximum annyi történt, hogy Brezsnyev ezután máshol nyaralt, Kovriginát pedig felmentették tisztsége alól.