Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szent Bill cselekedetei

Kolumbiában tett látogatást Bill Clinton amerikai elnök, aki azért érkezett a dél-amerikai államba, hogy megvitasson egy, az illegális kábítószerkereskedelem visszaszorítását célzó, 1,3 milliárd dolláros segélycsomagot Andreas Pastrada elnökkel. Jóllehet marxista gerillacsoportok több merényletet is terveztek az amerikai elnök ellen, Cartagena kikötő környékén szívélyesen fogadták, sőt az emberek egyenesen „Szent Bill” csodáiról beszéltek.


Clinton amerikai elnök Kolumbiában. Rajongók és tüntetők    Fotó: Reuters

„Ki a gringókkal, a jenkik takarodjanak haza” - kántálták Bogotában munkások és diákok ezrei Bill Clinton amerikai államfő kolumbiai látogatása ellen tüntetve. A felvonulók az amerikai nagykövetség épülete előtt Clinton és Andreas Pastrada kolumbiai elnök bábjait égették el. A tiltakozók úgy vélik: a kolumbiai kábítószerkereskedelem visszaszorítását célzó 1,3 milliárd dolláros amerikai ajánlat csak felszítja a gerillaháborút, amely az utóbbi tíz évben 35 ezer ember életébe került.
Ezzel egyidőben az ország más területeit „Szent Bill” csodatetteiről szóló legendák árasztották el. A 73 éves Antonia Sarmiento egy kis szentélyt emelt otthonában az amerikai elnök tiszteletére, akinek fényképe előtt nem engedi kialudni a gyertyákat. „Számomra az elnök egy szent - mondta Sarmiento a sajtónak. - A látogatásának köszönhetően a város elöljárósága építtetett számomra egy házat, amit én magam 52 éven keresztül nem tudtam elérni.” Sarmiento ugyanis 1948 óta Cartagena munkásnegyedében élt egy faviskóban egészen addig, amíg a város vezetői rá nem jöttek arra, hogy nyomorúságos kis viskója csupán pár méterre áll attól az új bírósági épülettől, amelyet a tervek szerint Bill Clintonnak kellett felavatnia.