Vissza a tartalomjegyzékhez

Scharrer János
Új tengeri doktrína készül
Szidorenko ellentengernagy nyilatkozata a Heteknek

Egy hónapon belül felszínre hozzák a Kurszk tengeralattjáró legénységének holttesteit, és egy év múlva magát a hajótestet is, amelyről addigra eltávolítják a robbanásveszélyes fegyvereket. Az orosz haditengerészet azonban a jövőre is készül: vízrebocsátották az Északi Flotta számára épült többcélú „Gepárd” atom-tengeralattjárót. Lapunknak - a Novosztyi hírügynökség segítségével - az új haditechnikai eszközökről nyilatkozott Lev Szidorenko ellentengernagy, a Tengerészeti Tudományos Bizottság elnöke.

A tervek szerint már az idén rendszerbe állítják a „Gepárd”-ot - mondta Szidorenko, aki hozzátette: az építés stádiumában van a „Szeverodvinszk”, ugyancsak többcélú atom-tengeralattjáró, valamint a „Jurij Dolgorukij” hadászati rakétahordozó tengeralattjáró. Befejeződött a negyedik generációs dízel-elektromos tengeralattjáró tervezése is, mely a hasonló nyugati típusoknál sokkal alacsonyabb ára ellenére nagy távolságra képes hajózni, illetve hosszú ideig lehet önállóan a tengeren.
Az előző nemzedékhez tartozó „Kilo” osztályú tengeralattjárókat csendes üzemük és nehéz felderíthetőségük miatt a nyugati szakemberek „az óceán fekete lyukának” nevezték. A most épülő hajók azonban a legújabb lopakodó-technikának és az eredeti technikai megoldásoknak köszönhetően még a „Kilo” osztálynál is csendesebbek lesznek, és nagy mélységben is úgy képesek tájékozódni, mint a hal a vízben - jelentette ki az ellentengernagy.
A fejlesztés más hajónemeket is érint: az orosz haditengerészet korszerű, nagy harcértékű felszíni hajókkal is bővült a közelmúltban, többek között elkészült a „Nagy Péter” atommeghajtású nehézcirkáló és a „Csabanyenko tengernagy” tengeralattjáró-vadász. Lapunk kérdésére, hogy miből telik a közismerten szűkös forrásokból ilyen fejlesztésekre, Szidorenko tábornok elmondta: eljött az ideje, hogy a hadihajó-építés szakemberei szélesebb körűen vegyenek részt a kereskedelmi célú fejlesztésekben, és ezzel mintegy 30 ezer magasan kvalifikált munkahelyet lehetne megőrizni. Az általa vezetett tudományos bizottság készíti elő továbbá az új orosz tengeri doktrína Világóceán programját, amelynek a célja, hogy a három óceánra és 13 tengerre közvetlen kijutási lehetőséggel rendelkező orosz hadiflotta jelenléte és elrettentő ereje növekedjen - nyilatkozta az ellentengernagy.