Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Szövetkezeti földrengés

Több százmilliárdos tőkekivonást eredményezhet az ágazatban a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekről szóló törvénytervezet a szövetkezeti érdekképviselet szerint. Orbán Viktor miniszterelnök és Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter augusztus közepén történt találkozója után a kormány vitára alkalmasnak találta az FVM és az Igazságügyi Minisztérium közös törvénytervezetét, amelyet a parlament szeptemberben tárgyal.


A munka dandárja a földeken. Aratnának is    Fotó: MTI

A külső üzletrészek az 1992-ben a szövetkezetek átalakításáról szóló törvény következtében jöttek létre. A törvény alapján mindenki, aki valamikor is dolgozott a szövetkezetben, vagy oda vagyont vitt be, a ledolgozott idő vagy a bevitt vagyon függvényében szövetkezeti üzletrészt kapott. A vagyonnevesítések során 1,14 millió személy jutott üzletrészhez. A 260 milliárd forintot kitevő szövetkezeti vagyonból 107,9 milliárd forint értékű üzletrész jutott az aktív tagoknak és alkalmazottaknak. A nyugdíjas tagok üzletrészeinek összértéke 100,6 milliárd forint, a kívülállók üzletrésze 51,5 milliárd forint volt. A külső üzletrész-tulajdonosok a szövetkezeti törvény alapján bár tulajdonosai a szövetkezetnek, de a gazdasági döntésekbe nem szólhatnak bele, nem szavazhatnak a közgyűlésen. Ez a helyzet a szövetkezeti menedzsment helyzetét is lényegesen megkönnyítette, hiszen a vagyon közel fele után semmilyen osztalékot nem kellett fizetni, közben a vagyont szabadon használhatták. Ezt a helyzetet szeretné a törvénytervezet orvosolni.
A tervezet üzletrész-felosztási terv készítésére kötelezi a szövetkezetet, és a közgyűlés által elfogadott terv alapján előírja a külső üzletrészek készpénzben történő kifizetését. A szövetkezeti érdekképviselet szerint ez a módszer 40-50 milliárd forint azonnali kivonását jelentené a szövetkezeti szektorból, ami a mezőgazdasági szövetkezetek jelenlegi likvid tőkeállományát jelentősen meghaladja.
A törvénytervezet a bankvilág képviselői számára sem maradéktalanul elfogadható. Információink szerint a Magyar Bankszövetség levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben a tervezet célját megértik és indokoltnak tekintik, de felhívják a miniszterelnök figyelmét arra, hogy az érintett mezőgazdasági szövetkezetek többsége nem rendelkezik annyi készpénzzel, hogy teljesíteni tudja a külső üzletrész-tulajdonosok követeléseit, erre a célra pedig aligha számíthatnak hitelfelvétel lehetőségére.