Vissza a tartalomjegyzékhez


Nem illik a képbe a Széchenyi-terv

„A kormányzat nem teremti meg a megfelelő feltételeket a régiók működéséhez” - jelentette ki Hans Beck, a magyarországi régiók brüsszeli képviseletének vezetője az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottságának siófoki ülésén. Beck aggodalmát fejezte ki azért, mert amíg a múlt évben a parlament által elfogadott területfejlesztési törvény a decentralizáció felé mutat, a Széchenyi-terv - számára egyértelműen - centralizációs törekvéseket tükröz.

A magyarországi régiókat képviselő brüsszeli politikus meglepően éles hangon bírálta a kormányt amiatt, hogy a régiók működéséhez sem a személyi, sem az anyagi feltételeket nem teremti meg. Beck kiváltképpen érthetetlennek tartja azt, hogy a regionális fejlesztési ügynökségek által elkészített és a múlt év végén benyújtott tervekben megfogalmazott fejlesztési prioritásoknak nyoma sincs a Széchenyi-tervben. A diplomata kijelentette: „szeretném végre azt látni, hogy a régiók valóban pénzügyi forrásokat kapnak”.
Hans Beck szerint azért múlik sok azon, hogy a régiókat megerősítik vagy nem, mert a csatlakozás után Magyarország mindenképpen számíthat 1,2 milliárd euróra évente, de ha addigra nem lesznek működőképes régiók, akkor a pénzt Budapest kapja meg, és „ezzel az ezeréves állapot megcsontosodása várható”. A brüsszeli képviselet vezetője hangsúlyozta, hogy nem kíván beleszólni a magyar kormány politikájába, de rámutatott: azokban az országokban, ahol a decentralizált struktúra valósult meg, sokkal jobban sikerült a különbségeket csökkenteni, mint másutt.
Hans Beck azt is előrevetítette, hogy az Európa Bizottság idei, októberre elkészülő országjelentése változatlanul hagyja azt az elmúlt két évben már megfogalmazott megállapítást, hogy hazánkban nem eléggé fejlett a regionális struktúra, nincs elegendő tervezői, végrehajtói kapacitás a régiókban. „Csak azt nem értem, hogy miért kellett nekem Brüsszelből idejönni, hogy mindezt elmondjam” - jegyezte meg végezetül Hans Beck. Balsai István, az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottságának elnöke köszönetet mondott a brüsszeli kritikáért, amely vélekedése szerint előbbre viszi a régiók fejlődésének ügyét. (MTI)