Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Lazul a jelzáloghitel bejegyzése

A pénzügyi tárca olyan terven dolgozik, amelyik 78-80 milliárdos adókönnyítést tenne lehetővé a kis- és középvállalkozóknak. Amenynyiben a kormány és a parlament is jóváhagyja, az 50 főnél kevesebb dolgozót alkalmazó cégek 10 millió forint nyereségig teljes adókedvezményt kapnának, amennyiben ezt az összeget befektetésre fordítják - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága előtt.


Szekeres Imre és Járai Zsigmond    Fotó: MTI

Miközben az első félévben a magyar gazdaság konjunkturális feltételei kedvezően alakultak, romlottak a külkereskedelmi cserearányok, és az infláció is magasabb volt a vártnál. A KSH jelentése szerint a pénzromlás mértéke a januártól júliusig terjedő időszakban 9,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ez lényegesen eltér az ez évre tervezett 6-7 százalékos inflációtól. Járai a költségvetési bizottság előtt beismerte, hogy ebben az esetben azoknak az ellenzéki képviselőknek és kutatóknak volt igazuk, akik tarthatatlannak tartották a tervezett inflációt. Hozzátette: nem lehetett előre látni az energia- és az élelmiszerárak megugrását. Az viszont már most biztosra vehető, hogy jövőre is 25-30 dollár körül fog mozogni a nyersolaj világpiaci ára. Az idei infláció pedig attól függ, hogy 30 dollár felett lesz-e az olaj ára, mert ebben az esetben 9 százalék felett várható az infláció. Ha nem éri el tartósan a 30 dollárt, akkor 9 százalék alatti lesz a pénzromlás mértéke.
A pénzügyi tárca első embere jónak ítélte a gazdaság alakulását: a GDP 6 százalék körül nő az idén, és jövőre is folytatódik a dinamikus növekedés: 5,5 százalékos bővülést várnak. A költségvetés a terveknek megfelelően alakul - mondta Járai -, ezért nincsen szükség pótköltségvetésre. A központi költségvetésben előreláthatóan 94 milliárd forinttal több pénz folyik be a tervezettnél, mivel 12 milliárddal több társasági adó, és 61 milliárddal több áfa érkezik a büdzsébe.
A pénzügyminiszter sikeresnek nevezte a lakástámogatási rendszert, ezért a tárca lazítana a jelzálogbejegyzési metódusán. Sőt az elképzelések szerint abban az esetben, ha átmeneti fizetési nehézség áll elő, lehetőség lenne a csődeljárás keretében átütemezni a hitelfizetést, s így nem érvényesülne azonnal a jelzálog.
Autópálya-építésre jövőre 27 milliárd szerepel a költségvetés tervezetében. Ez azonban nem közvetlenül kerül felhasználásra, hanem ezzel az összeggel megemelik a Magyar Fejlesztési Bank tőkéjét (amely hitelek felvétele mellett ebből finanszírozza a beruházást), s így továbbra sem indokolt a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Arra a képviselői felvetésre, hogy mindez a törvény nyilvános megsértése és kijátszása, Járai annyit mondott: érdemes volt ezt a konstrukciót vállalni, majd hozzátette, semmilyen törvényellenességet sem követnek el.


Ez így tisztességes
Mivel az infláció a tervezett 6-7 százalék helyett 8-9 százalék körül lesz, novemberben - januártól visszamenőleg - nyugdíj-kiegészítést kapnak az érintettek, „mert ez így tisztességes” - hangsúlyozta Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Havi lebontásban 11 százalékos jegybanki alapkamattal emelik meg a nyugdíjak összegét, ez 2-3 százalékos emelésnek felel meg, összegszerűen 7-8 ezer forint körül lesz. (Ez a büdzsé számára 20-30 milliárdos több-letkiadást jelent). A törvény ugyan azt írja elő, hogy meg kell őrizni a nyugdíjak reálértékét, így 3-4 százalékos reálérték-növekedés lesz, igaz ugyan - tette hozzá Járai -, hogy ez nem kompenzálhatja a 10 éves elmaradást.