Vissza a tartalomjegyzékhez

Györök Orsolya
Internetes bűnözés

Az elmúlt években sok millió dollárt veszítettek azok, akik nagy haszon reményében befektetésekbe szálltak be az interneten keresztül, de csalók áldozatai lettek, mivel tisztességtelen szándékúak is kihasználják az internet mindenütt jelenvalóságát és az anonimitást: nyereséges befektetés ígéretével befektetők tömegeit szervezik be, majd eltűnnek a kibertér homályában dollármilliókat zsebre téve.

A minap indított például polgári pert Dallasban az Értékpapírok és Tőzsde Bizottság (SEC) a Le Club Prive ellen azzal vádolva a klubot, hogy pilótajátékot szervezett internetes befektetési klub címén. Szerintük a befektetési klub közel kétezer befektető 5,6 millió dollárnyi vagyonával bánt hanyagul. A klubba történő belépés 1495 dollár befizetése után vált lehetségessé, ezért a tagdíjért a klubtagok hozzájuthattak a klub internetes hálózatához, ahol ígéretes befektetési tanácsokra számíthattak. További havi 149 dollár befizetésével a befektetők minden új tag beszervezéséért 500 dollárt kaptak. A SEC szerint azonban a befektetési klub csak álca, a befektetők pénzének egy része a szervezők saját számláira vándorolt.
Hal Degenhardt, az SEC texasi irodájának vezetője szerint ilyen módszerekkel az elmúlt években millió dollárok tűntek el az interneten elrejtőzött személyek vagy cégek kezében. Hasonló eset jellemző arra a Magyarországon bejegyzett, de orosz állampolgárok tulajdonában levő cégre is, amely virtuális tőzsdét működtetve észak-amerikai befektetőkre vadászott. Az informatikára specializálódott Wired magazin beszámolója szerint az FBI és a helyi tőzsdei felügyelet is nyomozást indított a kalandorok ellen.
A pilótajátékoknak az internet igen nagy segítségére van, mivel sokkal könnyebb a beszervezés: pillanatok alatt potenciális érdeklődők százait lehet elérni. A pilótajáték egyébként tiltott vállalkozási forma, ami a már nálunk is ismert multi-level marketing rendszer meghamisítása. Az MLM rendszerben a disztribútor az általa értékesített termékek jutaléka mellett részesedik beszervezett emberei által hozott forgalomból is. A pilótajáték-rendszerben azonban az óriási létszám miatt a rendszer összeomlik, mert nem tud annyi jutalékot fizetni, amennyi a beszervezett ember. Azokat a rendszereket könnyű felismerni, ahol a levél azzal kezdődik, hogy küldj száz forintot az alábbi 10 embernek és 15 nap múlva… De vannak olyan pilótajátékok is, ahol valamilyen terméket is bekapcsolnak a rendszerbe: azonban itt is az a lényeg, hogy egy piramisszerű hierarchiába szervezzék be az embereket, ahol mindig csak az elsők járnak jól.