Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Szobota István
Médiaháború az éterért

A „fej” nélkül maradt rádióból a héten két alelnök is távozott: az ideiglenesen megbízott elnöki feladatkört ellátó alelnök, Juhász Judit és a gazdasági alelnök, Papp Miklós. A szinte azonnali hatályú (szeptember 1.) leköszönés indokául az alelnök aszszony a munkahelyi összeférhetetlenséget jelölte meg. Az augusztus 30-i sajtótájékoztatón két név is elhangzott: Kondor Kataliné, aki a Kossuth adó főszerkesztője, és Lakatos Pálé, aki az ellentmondásos megítélésű Vasárnapi Újság szerkesztője. „Búcsúbeszédében” az alelnök


Juhász Judit lemondás után. Nem vette be a gyomra    Fotó: MTI

Juhász Judit például egyáltalán nem akart új szerződést kötni Lakatos Pállal, és erről a döntéséről tájékoztatta is a Kossuth Rádió főszerkesztőjét. Ám a munkáltatói jogkörét gyakorló Kondor Katalin szerződött vele, abszolút semmibe véve az elnöki jogkört betöltő alelnök tiltását. Lakatos Pálnak, a Vasárnapi Újság főszerkesztőjének nincs véleménye arról, hogy Juhász az ő szerződésének meghosszabbításával indokolta lemondását. Mint azt a Heteknek kifejtette: „Nincs véleményem a lemondásáról sem.”.
Az ideiglenes elnöki jogkörét Szíjártó István, gazdasági igazgatóra ruházta. Médiaügyekben jártas kormánypárti és ellenzéki politikusok is baljóslatúnak ítélik a kialakult helyzetet.
Juhász Judit például egyáltalán nem akart új szerződést kötni Lakatos Pállal, és erről a döntéséről tájékoztatta is a Kossuth Rádió főszerkesztőjét. Ám a munkáltatói jogkörét gyakorló Kondor Katalin szerződött vele, abszolút semmibe véve az elnöki jogkört betöltő alelnök tiltását. Lakatos Pálnak, a Vasárnapi Újság főszerkesztőjének nincs véleménye arról, hogy Juhász az ő szerződésének meghosszabbításával indokolta lemondását. Mint azt a Heteknek kifejtette: „Nincs véleményem a lemondásáról sem.”
Az ideiglenes elnöknél, aki már korábban is többször „összeakadt” Kondorral, akkor telt be a pohár, amikor utólag értesült egy stratégiai fontosságú átszervezési munkálat megvalósulásáról: a belpolitikai szerkesztőség kibővítése nélküle valósult meg. Ennek során olyan, korábban autonóm szerkesztőséggel rendelkező műsorok kerültek egy nagy és közös szerkesztőségbe, mint például a 16 óra, a Gondolatjel vagy Bolgár György Beszéljük meg című műsora.
A rádióban érthetően rossz a hangulat. Ezt az „érzést” már egy pár héttel ezelőtti, szájról szájra terjedő eset híre is megalapozta: belső telefonon felhívtak egy neves rádióst és beolvastak neki, hogy „jön a liberálbolsik és a zsidók - így többek között az ő - eltávolításának az ideje”.
Mindenesetre újra nem egy nyolcfős stábból válogatott riporterek készítik a szerdai miniszterelnöki interjúkat, hanem csak egy személy. Rádiós körökben úgy tudják, hogy nem felelt meg a Miniszterelnöki Hivatalnak a változó riporterek koncepciója, ezért „tértek” vissza a korábbi, szakmabeliek és ellenzéki politikusok által bírált metódushoz. (A szakmában elismerés övezte a két héttel ezelőtti, új személy által készített interjút. Mivel úgy értékelték, hogy a riporter-hölgy nemcsak a „mikrofonállvány” szerepét tölti be, hanem végre érdemi kérdéseket tett fel szerda reggel Orbán Viktornak.) Hollós János a Krónika főszerkesztője - aki ezentúl és újra készíti ezeket a beszélgetéseket - lapunknak megerősítette ezt. Szerinte nincs ebben semmi hírérték, a rádió 70 éve jól meg tudja választani a riporterek személyét. Azt Hollósi nevetségesnek találta, hogy a „visszarendeződés” MH-ráhatásra történt.
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes és médiaszakértő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az eset azért is sajnálatos, mert úgy tűnik belőle, hogy az olyan törekvések is megbuknak a közszolgálati rádióban, amelyek célja „az értékes szakembergárda megőrzése és megvédése a politikai beavatkozásoktól” - ahogy azt annak idején Juhász Judit megfogalmazta. Lendvai úgy véli, Juhász nem akart „megélhetési rádiós lenni, és olyan folyamatokhoz asszisztálni, amelyek szakmai becsületébe vágnak”. Lendvai Ildikó attól tart, hogy a kézi vezérlés korszaka köszönt a Magyar Rádióra.
Csúcs László kisgazda frakcióvezető-helyettest nem lepték meg a történtek. Mint azt lapunknak elmondta: „Csak idő kérdése volt, hogy egy vezetésre - megítélésem szerint - nem igazán rátermett, mondhatni alkalmatlan Juhász Judit abból a csődhelyzetből mit hoz ki.” A rádió rendszerváltás utáni alelnöke szerint „kibontakozott egy totális csődhelyzet, amely érinti az irányítási, szervezési kérdéseket, és a műsorpolitikában is az egymást kioltó indulatok és törekvések érvényesülnek a különböző - részben vagy egészben - gettósított műsorok tekintetében.” Csúcs László úgy véli, hogy a politikai kultúra erőteljesen átcsapott kulturálatlanságba, amely egy hosszú, a rendszerváltás óta tartó folyamat eredménye. A jelenlegi állapotról szólva a kisgazda politikus annyit mondott, hogy az veszélyezteti az intézmény tisztességes közszolgálati feladatainak ellátását.
Az uniós csatlakozási törekvésekre utalva elmondta, hogy a kialakult helyzet (a rádió kizárólag kormánypárti képviselőkből álló csonka kuratórium felügyeletével elnök és alelnökök nélkül) „nemzetközi színtéren eladhatatlan állapot”. A médiaszakértő a megoldást abban látná, ha az „erősebb fél” nem a gyengébb hiányosságaira hivatkozva „lebegtetné” a számára kedvezően alakuló helyzetet, hanem ő maga próbálná meg orvosolni a tarthatatlan állapotot.