Vissza a tartalomjegyzékhez

Fabini Piroska
Csemeték a vízben

Már régen kimutatták, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy gyakran és sokat mozogjanak, valamint hogy kiabáljanak, mivel ezen tevékenységek közben az agy vérellátása megemelkedik. Az úszómedence mindezek együttes cselekvéséhez is kiváló.


Az úszásnak örömforrásnak kell lennie    Fotó: Maklári Péter

A víz a test számára egy új közeg, amelyhez alkalmazkodnia kell a szervezetnek, az agynak ilyenkor összerendezett, új választ kell adnia - ezáltal fejlődik az intelligencia és a mozgáskoordináció, és a keringési és légzési rendszernek is jót tesz a vízben történő mozgás. Érdemes megjegyeznünk, hogy asztma esetén gyermekkorban a legtöbbször az úszás az a természetes terápia, amely maradandó és teljes gyógyuláshoz vezet. Több kiváló úszó kezdte úgy az olimpiai vagy világbajnoki dobogóhoz vezető pályafutását, hogy asztmája ellen az orvos az úszást írta fel „gyógyszerként”.
Sokak szerint az olvasást megközelítő fontosságú lehet egy ember életében, hogy tud-e úszni, már csak azért is, mert ez számos sportág - például a kajak-kenu, a vízilabdázás, a vitorlázás, a szörfözés, a búvárkodás, a triatlon és az öttusa - alapja. Így számos örömteli dologból ki van zárva az, aki a hazai lakosság mintegy feléhez hasonlóan nem tanult meg úszni. Akár életmentő szerepe is lehet, éppen ezért a gyermekünket is szívesebben engedjük el nyaralni, ha már van megfelelő vízbiztonsága.
Mindehhez - különösen óvo-dás korban - nem elegendő (bár nagyon jó szórakozás) egy nyári gyorstalpaló úszótanfolyam, legyen az bármennyire intenzív. Lehet, hogy egy felnőttnek jóval kevesebb időre van szüksége, hogy egy mozgássort megtanuljon, de ha kellő időben (különösen 5 és 10 éves kor között) rendszeres sportolással fejlesztik a gyermek mozgáskészségét, akkor felnőtt korára az ilyen jellegű tanulékonysága jóval szélesebb körű lesz, kevésbé esik nehezére újfajta mozgásformák, sportok megtanulása.

Babák a víz alatt

A csecsemőúszásnak a vízhez szoktatás a célja, és nem az úszástechnikák elsajátítása. Aki babaúszásra jár, abból nem lesz könnyebben élsportoló vagy jobb úszó, mint aki később kezdi el, „csak” a vízhez, az igazi úszáshoz lesz könynyebb hozzászoktatni.
5 éves kortól kezdődik a vízbiztonság kialakítása, ebben az életkorban fontosabb a víz megszerettetése, a játékos foglalkozás, mint a technikai oktatás.
7-8 éves kortól már differenciáltabban lehet alaptechnikákat oktatni, hiszen már az értelemre is jobban lehet hatni, nem csak az utánzásra, de fontos, hogy a játékra ebben az életkorban is maradjon idő. Ebben a korban a gyermek vizuális, kommunikatív képességei nem elég fejlettek csapatjátékok űzéséhez, hanem még a saját testét-lelkét kell megismernie.
8-10 éves korban a további technikai oktatás mellett a versenyzést is el lehet kezdeni, bár a szakemberek még ezt is inkább csak játékszerűen ajánlják, hiszen a túl nagy tét viszszafoghatja a teljesítményt.
A játéktól a versenyzésig azonban csak nagyon fokozatosan, hozzáértő segítségével szabad eljutni, aki nem vár többet a gyerektől - sem fizikailag, sem pszichikailag - mint amennyi az adott életkorban elvárható vagy megengedhető.
Ahhoz, hogy a gyereknek az úszás örömforrás legyen, akár él-, akár tömegsportról legyen szó, nagyon fontos a fokozatosság és az erőszakmentesség. Ha ez hiányzik, kialakulhat olyan sportoló, aki a versenyzés abbahagyása után legszívesebben a lábát sem tenné be soha többé az uszodába, a vizet szinte még a pohárban is megutálja. Sajnos egy ponton túl sok edzőnek már nem a gyerek, hanem az általa nyújtott teljesítmény a legfontosabb.
Követendő példa lehet Ausztrália, ahol már felismerték az úszást mint egészségmegőrző eszközt, és hatalmas uszodarendszerekkel meg is teremtették a feltételeket. Nem sajnálják a pénzt a népszerűsítésére, versenyeket szerveznek, sőt a tananyagba is beépítették. Így már most is hatalmas tömegbázisa van az úszósportnak. Ezzel egyrészt egy egészségesebb nemzedék nő föl, másrészt a versenyeken az ausztrál úszók mindig ott vannak az élmezőnyben. Az ebből keletkező nem kis pénzbevétel nagy részét ők a tömegsportba forgatják vissza.