Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Váratlan látogató Brüsszelből

Meglepő kompromisszumképességet tapasztaltak az elmúlt napokban a szakszervezeti vezetők a kormányoldal képviselőitől a Munka Törvénykönyve (MT) módosításairól szóló tárgyalások során. Míg korábban - legalábbis az általunk megkérdezettek szerint - nagyon nehéz volt változtatásokat „kicsikarni”, most könnyen sikerült több vitás kérdésben megegyezniük. Szerintük a „lágyulás” oka, hogy az Európai Bizottság illetékes igazgatóságai - több kritikai észrevételt ismerve a hazai szociális párbeszéd gyakorlatáról - konzultációt kezdeményeztek a magyar kormány illetékes, magas szintű képviselőivel.

Szabó Enikő, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének sajtószóvivője lapunknak elmondta, hogy az MT kormány által javasolt módosításai a munkavállalókra nézve alapvetően hátrányosak voltak, azonban sikerült bizonyos módosításokat kiharcolniuk. Például változik a csoportos létszámleépítés szabályozása. Míg az eddigi gyakorlat szerint csoportos létszámleépítés esetén a létszámba nem számították be a vezető beosztásban lévőket és a nyugdíjba vonultakat, addig az új koncepció szerint leépítésnél őket is beszámítják a keretbe. A kormány változata szerint a munkaadó úgy változtathatta volna meg a munkavállaló beosztását, hogy azt csak három nappal előtte lett volna köteles közölni. Ennek az a veszélye - mondta a szóvivő -, hogy az alkalmazó ezáltal műszakpótlékokat spórolhat meg. Mindenesetre a szakszervezeteknek sikerült elérniük, hogy ezt a módosítást töröljék a tervezetből, így maradt az eddig előírt 1 hét.
A különben egységes munkavállalói oldal csak egy ponton megosztott: Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke által a túlórakeret 400 órára történő emeléséről a közelmúltban aláírt megegyezés kérdésében. Mint azt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke a Heteknek elmondta: elképzeléseik szerint a munkavállaló egyénileg vagy kollektív szerződésben köthetne megállapodást a magasabb túlórakeretről, de ezt semmiképp sem szabad előírni. Véleménye szerint egy esetleges visszalépés az aláírt megállapodástól semmiképp nem rontaná sem a hitelüket, sem a későbbi tárgyalási pozíciójukat. A másik oldal álláspontja szerint nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a munkaadók többsége eddig sem használta ki még a meglévő túlóra keretet, valamint arról sem, hogy ez plusz pénzt jelent a munkavállalók számára. Palkovics Imre, a Munkástanácsok soros elnöke szerint is rontanának a helyzetükön egy esetleges visszalépéssel.
A Munka Törvénykönyve mellett sokat változott a kormány tárgyalási stratégiája is. Míg kezdetben egyáltalán nem hajlott a kompromisszumokra, és a határidőket is nagyon szorosra szabta, addig most feltűnően engedékeny az idő tekintetében és a tárgyalások során is diszkréten a háttérbe vonul, teret engedve a munkaadók és munkavállalók közötti egyezkedésnek. Az említett szakszervezeti vezetők ennek hátterében az Európai Unió nyomásgyakorlását érzik.


Uniós vizsgálat

A Hetek értesülései szerint az Európai Bizottság szeptember utolsó heteiben egyeztetésre várja a kormány illetékeseit, mivel elégedetlen a szociális párbeszéd jelenlegi hazai gyakorlatával. A közösségi elvárások pontosítása, illetve a Bizottság aggodalmainak tisztázása érdekében a szociális párbeszédért felelős V. Főigazgatóság a Bővítési I. Főigazgatósággal közösen konzultációt kezdeményezett. Ennek előkészítésére érkezik a jövő héten hazánkba Daniel Vaughan-Whitehead az V. Főigazgatóság képviseletében, aki a szociális partnerek - így többek között a szakszervezetek - véleményét, tapasztalatát, elképzelését szeretné megismerni. A kormány képviselőivel Brüsszelben Vaughan-Whitehead tapasztalatai alapján összeállított jelentés fényében tárgyalnak.