Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Nem történt uszítás

A rendőrség a múlt hét során szüntette meg azt a nyomozást, melyet Molnár Róbert kisgazda képviselő feljelentése alapján kezdeményezett a Fővárosi Főügyészség a Hit Gyülekezetével szemben. A több mint tíz vádpontból álló feljelentés nagy részével az ügyészség eleve nem foglalkozott, két állítással - a közösség elleni izgatással és az okirathamisítással - kapcsolatban azonban nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálati osztályán. A rendőrség szociálpszichológus szakértőt is bevont az áprilisban elkezdett nyomozásba, aki miután végignézte és meghallgatta a bizonyítékként mellékelt felvételeket, megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. A szakértői jelentés szerint a felvételeken hallható állítások alkalmasak lehetnek bizonyos vallási csoportok, illetve politikai erők egymás ellen hangolására, de a szöveg ezzel együtt - a politikai frazeológia gyakori elemein kívül - semmilyen uszító elemet nem tartalmaz. Ezt követően a rendőrség megszüntette a nyomozást, mivel bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható.
A BRFK vizsgálati osztályán lapunk azt a tájékoztatást kapta, hogy a tanúk kihallgatásán kívül gyanúsítottként senkit sem hallgattak meg, ezért a szakértői vélemények nem hozzáférhetőek. Az ifjúságvédelmi alosztály munkatársa elmondta, hogy a múlt héten el is küldték a megszüntető határozatot az ügyészségre.
Dr. Nyilasi Gyula ügyész elmondása szerint a Fővárosi Főügyészségre hivatalosan még semmilyen papír nem érkezett a rendőrségtől, így annak kérdését, hogy koholt vádakról van-e szó, egyelőre nem állt módjukban vizsgálni.