Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Elmaradt sorskérdés

A Heteknek nyilatkozó demokrata fórumos politikusok szerint a legutóbbi elnökségi ülésen nem a párt szövetségi kapcsolatainak megvitatásán, hanem a parlamenti frakció munkáján volt a hangsúly. Ez azért fontos kérdés, mert több sajtóorgánum azt sugallta, hogy az elmúlt napokban az MDF döntéskényszerbe került: Fidesz-MPP vagy Békejobb.

Mint ismeretes, a Fidesz-MPP és az FKgP tavasszal a közös köztársaságielnök-jelölt bejelentése alkalmából azt is nyilvánosságra hozta, hogy közösen készülnek a 2002-es választásokra. Ez a formáció az 1998-as jobboldali pártszövetségektől abban különbözik, hogy akkor a Fidesz és az MDF hozott létre közös listát, míg az FKgP az első forduló után csatlakozott ehhez a szövetséghez. A nyáron - a híradások szerint - Kövér László és Torgyán József között a tárgyalások előrehaladtak. Nagy kérdés, hogy mi lesz a - kissé különutasnak tartott - Békejobb-mozgalom kapcsán az elmúlt hónapokban az érdeklődés középpontjába került MDF-fel.
A Magyar Demokrata Fórum elnöke csütörtökön jelentette be, hogy elküldte Kövér Lászlónak, a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnökének azt a levelet, amelyben jelzi: lehetőséget lát arra, hogy szeptember második felében folytassák a két párt közötti tárgyalást. Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy a Kövér Lászlóval folytatott június 21-i megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy a két párt együttműködéséről, a következő országgyűlési választásra való felkészülésről a továbbiakban rendszeresen egyeztetnek.
A pártelnök a sajtótájékoztatón elhárította azokat az újságírói kérdéseket, amelyek az MDF és a Fidesz kapcsolatára, illetve az MDF és a Békejobb kapcsolatára vonatkoztak. A pártelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint két évvel a választások előtt nem tartja időszerűnek a témát.
Horváth Balázs elnökségi tag - akit sokan a Fidesszel való szorosabb együttműködés hívének tartanak - lapunknak azt nyilatkozta, hogy ami csütörtökön történt, az egy zárt rész az MDF-en belül, és teljes az egység. „A cél az, hogy minél több szavazatot összeszedjünk, és ezért folynak most a tárgyalások” - érvelt Horváth.
Balogh László elnökségi tag a Heteknek kifejtette, szó sem volt sorsfordító elnökségi ülésről. Elsősorban a parlamenti ülés nyitánya kapcsán felmerült feladatokat tekintették át. Teljesen egyhangúlag fogadták el a nyolc pontot mint az MDF rövid távú cselekvési programját, s ezeknek alapján fogják parlamenti módosító javaslataikat és minden egyebet még mellé tenni. Mint Balogh elmondta: „Ilyen horderejű kérdést, mint a Békejobb, nem az országos választmány, hanem az országos gyűlés fog meghatározni. Tehát nem volt se a Békejobb miatt, se a Fidesszel való tárgyalások miatt széthúzás a párton belül. Mindenki természetesnek vette, hogy a közös kormányzás félidejében a Fidesz és az MDF között megkezdődnek a választási előkészületi tárgyalások”- tette hozzá.