Vissza a tartalomjegyzékhez


Boszorkányok a katedrálisban

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Harry Potter könyvsorozat közös olvasása ellen szülők tiltakoztak Új Zélandon, mivel - szerintük - a világsikert aratott regény boszorkánypraktikákat és más okkult gyakorlatokat népszerűsít. Időközben az egyik hollywoodi stúdió megállapodott a 900 éves gloucesteri katedrális dékánjával, hogy az anglikán templomban forgatják a Potter-sorozat filmváltozatát.


A film szereplői: középen Harry Potter alakítója, Daniel Radcliff.     Fotó: Reuters

Az iskola igazgatója igazat adott a szülőknek, és elrendelte, hogy a tanárok ne olvassanak fel a diákok előtt a könyvekből, mivel azok többek világnézetét sérthetik. Természetesen a diákok továbbra is szabadon olvashatták és egymás között megvitathatták a történeteket. Ennek ellenére több tanár és szülő megtámadta a határozatot, és arra kérte az iskola vezetőjét, hogy vizsgálja felül korábbi döntését. Az egyik érv szerint az igazgató a döntés meghozatalakor nem kérdezte meg az iskola ügyeiben érdekelt többi felet. A jelenlegi döntés értelmében a tanárok dönthetik el osztályuk és az egyes tanulók ismeretében, hogy tartanak-e közös felolvasást a Harry Potter-könyvekből. Egy hatéves kisdiák édesanyja józan kompromisszumnak nevezte a döntést.
Eközben komoly előkészületek folynak az első Harry Potter-film forgatására: az amerikai Warner Brothers stúdió egy kilencszáz éves angol katedrálist választott ki az első kötetet megfilmesítő „Harry Potter és a bölcsek köve” helyszínéül. A történet az árva Harry (egy 11 éves brit kisfiú alakítja) első évét jeleníti majd meg a Hogwart-féle boszorkány- és varázslóipari tanodában. Az eddig négy kötetben megjelent Harry Potter-történeteket - amelyek J. K. Rowling írónőnek az elmúlt évben több mint 30 millió dollárt hoztak - amerikai (és más nemzetbeli) keresztény vallási csoportok erősen bírálták a Biblia tanításával ellentétes, okkult tanokat terjesztő tartalmuk miatt. (Hetek 2000. július 22., Potter-mánia és elragadtatás) A forgatásra kiválasztott gloucesteri katedrális dékánja, Nicholas Bury atya azonban kijelentette: Harry Potter lenyűgöző, és bírálói egyszerűen tévednek. A tisztelendő atya szerint a történet „szórakoztató, izgalmas, és a gyerekek pontosan különbséget tudnak tenni mese és valóság között. Ezek a könyvek a jóság, a becsület és a tisztesség győzelmével végződnek a hazugság és csalás fölött” - védelmezte a katedrálisnak nyilván jelentős bevételt hozó történetet a dékán. A filmstúdió választását kommentálva kijelentette: a döntés kitűnő, mivel a gloucesteri katedrális egyike Európa építészeti gyöngyszemeinek. A forgatás kezdetéről egyelőre nem nyilatkoztak, Bury atya „Harry Potter szellemében” ezt is titokzatos homályban kívánta hagyni, éppen úgy, mint a katedrális használatáért várható bevétel pontos összegét. (Hetek)