Vissza a tartalomjegyzékhez


Dinnyehéj nem csak lovaknak

Azt mondják, idén a hazai görögdinnye minősége meg sem közelítette a megszokottat. Az időjárás szélsőségessége miatt ugyanis a dinnyék érési ideje felgyorsult, így szépek, de ízetlenek a gyümölcsök. Jó tudni, hogy ha ehetetlen is a dinnyénk belseje, azért a héjából még igazán remek befőttet készíthetünk. Mégpedig úgy, hogy a görögdinnye külső, sötétzöld héját vékonyan lehámozzuk. Csak az alatta lévő világoszöld rétegre lesz szükségünk, amit kicsi darabokra vágunk. Egy kilónyi hámozott-darabolt héjhoz fél kiló cukrot és két csapott evőkanál szegfűszeget teszünk. Az egészet egy órán keresztül pihentetjük, hogy levet engedjen, majd mérsékelt tűzön 10-15 percig gyakran kavargatva főzzük a saját levében. Csavaros üvegbe szedjük, és dunsztoljuk. Süteményekben, sültekhez, de önmagában fogyasztva is nagyon ízletes, kifejezetten dinnyeízű. (M. J.)