Azt mondják, idén a hazai görögdinnye minősége meg sem közelítette a
megszokottat. Az időjárás szélsőségessége miatt ugyanis a dinnyék érési ideje
felgyorsult, így szépek, de ízetlenek a gyümölcsök. Jó tudni, hogy ha ehetetlen is
a dinnyénk belseje, azért a héjából még igazán remek befőttet készíthetünk. Mégpedig
úgy, hogy a görögdinnye külső, sötétzöld héját vékonyan lehámozzuk. Csak az
alatta lévő világoszöld rétegre lesz szükségünk, amit kicsi darabokra vágunk. Egy
kilónyi hámozott-darabolt héjhoz fél kiló cukrot és két csapott evőkanál szegfűszeget
teszünk. Az egészet egy órán keresztül pihentetjük, hogy levet engedjen, majd mérsékelt
tűzön 10-15 percig gyakran kavargatva főzzük a saját levében. Csavaros üvegbe szedjük,
és dunsztoljuk. Süteményekben, sültekhez, de önmagában fogyasztva is nagyon ízletes,
kifejezetten dinnyeízű. (M. J.)