Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
A Tihanyi-félsziget másik arca

Ha Tihanyra gondolunk, a legtöbb honfitársunk számára ez a szó egyet jelent a félszigeten található apátsággal - pedig a Balaton egyik utószezonban is leglátogatottabb üdülő- és kirándulóhelye ennél jóval többet takar. Ez az 5,5 km hosszú és 2-3 km széles félsziget egy valóságos geológiai múzeum, 1952-től Magyarország első tájvédelmi körzete, napjainkban pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Geológiai formakincsét, növény- és állatvilágát tekintve az ország egyik legváltozatosabb, legjobban kutatott területe.


Csúcs ez a hegy

Ezen a tölgyerdővel borított területen - melyet keresztül-kasul szelnek a jól jelzett turistautak - nincsenek nagy szintkülönbségek, legmagasabb pontja a Csúcs-hegy (235 méter), de ha felmászunk ide, a balatoni panoráma feledteti az út fáradalmait. A félsziget különlegessége a régi vulkáni tevékenység utóhatásaként a felszínen található száznál is több régi gejzírkúp (időszakosan feltörő forró vizű források). A legszebb, legépebben fennmaradt hévforráskúp az úgynevezett Aranyház, amely a sziklákat borító sárga zúzmótelepekről kapta a nevét.
A félszigeten két tó, a Külső- és Belső-tó is fűszerezi a látnivalókat, ez utóbbi mellett - a gyerekekre is gondolva - természetes alapanyagokból készült facsúszdás játszótér várja az örökmozgó apróságokat. Tihany történelmi borvidék is, ahol a szőlőművelésnek régi hagyományai vannak, így a tájkép jellegzetes eleme a pincesoros szőlőskert is.
Ha a félszigetre látogatva van még időnk, érdekes kiegészítője lehet a Balaton-környéki programnak, ha megtekintjük Balatonfüred két nevezetességét is. A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog félórás sétával érhető el a Lóczy barlang, melyet 1882-ben fedeztek fel. Az 1934 óta kiépített kis barlang változatos oldásformákkal, s a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalakkal várja a látogatókat. A barlangtól továbbindulva jutunk el a Jókai-kilátóhoz, ahonnan a felfelé kanyargó út végén szép kilátás nyílik a Balatonon sikló vitorlásokra, és a háttérben emelkedő hegyvonulatokra.
És végül: hogy működik-e még a híres visszhang vagy sem - azt nem tudom, de ha valaki ki szeretné próbálni, azt az apátság melletti dombról teheti meg.