Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
A magyarok is szóhoz jutnak

Az idei év utolsó Grand Slam tornájának küzdelmei hétfőtől kezdődően két héten át tartanak. Az elmúlt közel egy hónapban mind a hölgyek, mind az urak inkább a kemény borítású versenyeken indultak, készülve a jelentős múltra (1881-ben rendezték meg az elsőt) visszatekintő tornára.


Serena Williams, a címvédő    Fotó: Reuters

A tenisz „fejlődésére” jellemző, hogy míg 1968-ban 100 ezer dollárt osztottak szét 96 férfi és 63 női induló között, addig most a torna összdíjazása 15 millió 11 ezer dollár, a résztvevők száma pedig meghaladja a 600-at. Ma már az első fordulóban kieső is 10 ezer dollárral gazdagodik. A legjobb nyolc közé bejutók 110 ezer dollárt kapnak, tehát többet, mint a 68-as összdíj. Mindez nem kritika, csupán érdekesség. Ez a verseny az egyenjogúság szempontjából is jelesre vizsgázik. A két nem között a díjazásban nincs különbség, ellentétben a mai tornák többségével.
Az esélyeket latolgatva: a nőknél óriási meglepetés lenne, ha a győztes nem Martina Hingis, Lindsay Davenport, Mary Pierce és a Williams nővérek, Venus és Serena közül kerülne ki. Williams papa most minden bizonnyal szeretné, hogy lányai - akik megegyeztek abban, hogyha lehet, nem indulnak ugyanazon a tornán - Wimbledonhoz hasonlóan most is összecsapjanak egymással, mert ez azt jelentené, hogy mindketten eljutnak a döntőig.
A férfiaknál azonban a győzelemre esélyesek kiléte meghatározhatatlan, mert a tornákra az utóbbi időszakban a kiszámíthatatlanság jellemző. A zsúfolt versenynaptár miatt még a legjobbak formája is jelentősen ingadozik. Boris Becker szerint csökkenteni kellene a versenyek számát, mert a játékosok fizikailag és idegileg nem bírják a mérkőzések és az utazások okozta terhelést. Ennek következményei a gyakori sérülések és a sztárok meglepő vereségei.
A magyar tenisz növekvő erejét jelzi, hogy egyre több játékossal képviseltetjük magunkat a nagy tornákon. A férfiaknál Sávolt Attila a főtábla utolsójaként indulhat a tornán, és az első fordulóban sokan cserélnének vele, hiszen ellenfele a selejtezőből érkezik. Attila, ha sikerrel veszi az akadályt, valószínűleg a világranglista harmadikjával, a svéd Normannal játszhat.
A nőknél Kuti Kis Rita és Marosi Katalin a ranglistahelyezés alapján, míg Mandula Petra és Nagy Kyra selejtezőt játszva próbálnak felkerülni a 128-as főtáblára. Kuti Kis sorolása igen kedvező, ha két, verhetőnek tűnő ellenfelét legyőzi, akkor a spanyol Sánchez-Vicário ellen már a 16 közé jutásért játszhat, és ott sem tűnne esélytelennek. Marosi sem panaszkodhat sorsolására, de ezen a szinten már nincs könnyűnek mondható ellenfél.