Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Dávid és Szuper meghódíthatja Kanadát

Aki vár, az nem vár hiába! Szerda délután eldőlt, hogy Dávid Kornél ismét az NBA-ben pattogtat tovább. A Chicago Bulls és a Cleveland Cavaliers egykori játékosa a Fehérváron üzemelő sörözőjében megtartott sajtótájékoztatón megnevezte új csapatát.


Dávid tovább pattogtat immáron a Raptorsban

„Nos, nem Európában folytatom, hanem ebben a csapatban fogok játszani” - mondta, majd maga elé rántott egy pólót, melyen a Toronto Raptors neve díszelgett. A hatásos bejelentést hatalmas tapsvihar követte.
A hosszú hetek várakozása és Dávid türelme, kitartása ismét meghozta eredményét. Az idei nyarat a torontói szerződés megszerzésére áldozó klasszis teljesítménye elnyerte a kanadai csapat vezetőségének tetszését. A Raptorsnál eltöltött négy nap és a Utah államban megtartott nyári tábor alatt mutatott teljesítmény alapján a Raptors türelmet kért, de biztatták Kornélt, hogy szükség van rá. Ez idő alatt több európai gárda is bejelentkezett az idényt az Albacompnál bajnokként befejező erőcsatárért.
„A kanadaiak végre közölték, hogy igényt tartanak rám. Szeptember elején kell kiutaznom, és akkor írjuk alá a szerződést” - mondta a türelmes Dávid, aki így a liga legtöbb győzelmét szerző (1179 mérkőzés) edzőjével, Lenny Wilkensszel dolgozhat együtt. „Fantasztikus volt a legendás Lenny Wilkensszel együtt dolgozni, ugyanakkor az volt a célom, hogy mindenképpen garantált szerződéshez jussak.


A Raptors legjobbja: Vince „Air Canada” Carter    Fotó: Reuters

Az idén a rájátszásba jutó Toronto, Kornél eddigi legerősebb csapata, öt éve szerepel az NBA-ben. A legjobbjuk Vince Carter, akit méltán tartanak Michael Jordan utódjának. Az idei All-Star-mérkőzés zsákolóversenyének győztese bámulatos képességével igen magasba emelheti a Raptorst. Az Indianától megszerzett Mark Jackson, és Dell Curry is elismert játékosok, de Charles Oakley és a liga legkisebb játékosa, Muggsy Bogues is érti a dörgést.
„Nagyon bízom benne, hogy Torontóban legalább annyi játéklehetőséget kapok, mint Chicagóban, ahol átlagosan 15-18 percet töltöttem a pályán. Feltételezem, hogy nem lesz könnyű a csapatba kerülnöm, hiszen vannak olyan sztárok, akiknek játszaniuk kell” - vázolta esélyeit Dávid. „Egy biztos, a Raptorsban a kedvenc posztomon, vagyis erőcsatárként számítanak rám. Az már külön kívánság, ha lehet, megkaphassam a kilences trikót. Remélem, újra a rájátszásba jut a csapat” - fejezte ki reményét az újdonsült „őslény”.


Szuper Levi nagy lehetőség előtt

Az NHL-ben is megtörténhet Szuper Levente bemutatkozása. A 20 éves hálóőr szerepeltetésének jogát megszerző Calgary Flames edzőtáborba hívta az egykori ferencvárosi tehetséget.
Az 1989-es bajnok „Lángok” szeptember 6-tól hét kapus közül választja ki azt a hármat, akire szüksége van. A fiatal tehetség csapatba kerüléséért igazi nagy menőkkel kell, megmérkőznie.
A színesbőrű Fred Brathwaite a közönség kedvence, míg a két másik veterán korú kapus élő legenda. A kétszeres Stanley-kupa-győztes Mike Vernon (89-Calgary, 97-Detroit) most tért vissza anyaegyesületéhez. Grant Fuhr, aki ötször nyert az Edmonton gárdájával, már bejelentette visszavonulását, de úgy tűnik, ismét csatasorba áll. Andrej Trefilov, az olimpiai bajnok is potenciális rivális lehet. A maradék két lehetséges vetélytárs még ismeretlen az NHL-ben.
Szuper türelmes, és bizakodik. „Számomra már az is nagy boldogság lenne, ha szerződést kötnének velem, és a nagyon erős tartalékbajnokságban szerepelhetnék. Az Ottawa 67’s gárdáját eddig erősítő Szuper bemutatkozása sok mindentől függ, de szorgalma, kitartása szintén meghozhatja a kívánt eredményt. Az NHL kapusai egyébként 25-26 éves korukban válnak megbízható, rutinos kapusokká. A fiatal Szuper pedig alkalmas arra, hogy elismert játékos legyen.