Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A jordán király Izraelben

Nem mindennap történik meg az, hogy egy izraeli miniszterelnök arab államfőt fogad Tel Avivban, méghozzá díszőrséggel, majd a tengerpartra kíséri, ahol az arab vendég helybéliekkel fog kezet - állítja a Washington Post II. Abdullah jordán király izraeli látogatása kapcsán. A jordán király a palesztinok és az izraeliek közötti békéltetés céljából a hét elején látogatott Izraelbe.

„Jordánia eltökélt abban, hogy békés megoldás szülessen az arab-izraeli konfliktusban” - jelentette ki Abdullah király, aki Barak és Lea Rabin társaságában megkoszorúzta Jitzhak Rabin emlékművét. A jordán király elmondta, hogy a megbékélés érdekében Jordánia kész erőfeszítéseket tenni, hogy olyan megoldás szülessen, amelynek keretében biztosított Izraelnek a biztonság, a palesztinoknak pedig az államiság elismerése.
Bár Abdullah király méltatta Ehud Barak miniszterelnök békepolitikáját, külügyminisztere leszögezte: Jordánia helyt ad a palesztinok követelésének Kelet-Jeruzsálemmel kapcsolatban.
„Jordánia elismeri azt, hogy Kelet-Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa, és elutasítja az Idegen - izraeli - felügyeletet a szenthelyek felett - szögezte le a jordán külügyminiszter a jordán király és Arafat találkozását követően, majd hozzátette -: Ez egy arab és iszlám jog, amelyet meg kell védeni.” Abdullah elmondta: Jordániában mintegy 1,5 millió palesztin menekült él, akiknek az évi eltartása 350 millió dollárba kerül. Mivel a palesztinok akkor menekültek Jordániába, amikor Izrael 1948-ban kivívta függetlenségét, illetve az 1967-es háború során, A király szerint országa komoly kompenzálást érdemel a 13 menekülttábor fenntartásáért.